Sellerisuppe med frisk timian

Høsten er tiden for varm suppe. Denne sellerisuppen inneholder kylling, frisk timian, trøffelolje og grovt brød, og er et særdeles delikat måltid som nærmest strutter av sunne stoffer.

23. september 2011

Ingredienser - 4 personer 1 skrellet sellerirot 1 ss olivenolje 2 fedd hvitløk 1 purre 2 store bakepoteter 2 dl matfløte Saften fra en halv sitron Bladene fra to timianstilker 1 ts trøffelolje 4 skiver grovt brød à 50 gram 300 gram kokt kylling eller annet kjøtt – eller kjøtt fra gårsdagens middag.

Tilberedning Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele, og rist hvitløken til den er litt gyllen. Tilsett finskåret sellerirot, purre og potet. Fres grønnsakene til de er blanke.

Hell vann over slik at det fyller kjelen til ca. 4 cm over grønnsakene. La det koke til grønnsakene er myke, tilsett fløte og visp til konsistensen er jevn.

Tilsett sitronsaft, timianblader og trøffelolje, og smak til med salt og pepper. Legg den kokte kyllingen i suppen. Serveres rykende varm med grovt brød til.


Det er høst og bikkjekaldt. Vi trenger noe varmt i kroppen, og da er en tallerken sellerisuppe det perfekte måltidet. Ikke nok med at den varmer, den er også proppfull av vitaminer og kostfiber, og den gjør deg behagelig mett.

Sellerirot inneholder store mengder av vitamin B, C og K i tillegg til mineralet kalium. Det høye fiberinnholdet er allikevel det aller beste med denne grønnsaken. Fibrene har avgjørende betydning for hvor mett du blir, ettersom de svulmer opp og fyller godt i mage og tarm. Men fiber har også andre gode egenskaper. Et høyt inntak av kostfiber er nemlig bra for kolesterolet, i tillegg til at det reduserer risikoen for en rekke kreftformer. Årsaken er at fibrene stimulerer tarmveggen, slik at maten beveger seg raskere gjennom systemet. Dermed reduseres også den tiden eventuelt kreftfremkallende stoffer i maten har kontakt med tarmveggen.

Vi har valgt kylling som proteinkilde i denne suppen, men de fleste typer kjøtt kan brukes. Kjøttet bidrar også til at suppen metter bedre når de animalske proteinene sender metthetssignaler til hjernen, samtidig som de får suppen til å ligge lenger i magesekken. Grunnen til det er at proteinene først må brytes ned i mindre bestanddeler før de slippes videre gjennom fordøyelsessystemet.

Næringsinnhold per porsjon

Energi 722 kcal Protein 36,6 g Karbohydrat 98,2 g Kostfiber 14,6 g Fett 23,5 g

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: