Dynamisk duo Egg + grønne erter.© Valling.com

Søreuropeisk supermat

Tidligere var frittata fy-mat på grunn av det høye kolesterolinnholdet. I dag er den søreuropeiske klassikeren med de mange eggene og grønnsakene helt opplagt en sunn og slankende treningsrett.

28. juni 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Denne eggeretten har et skyhøyt kolesterolinnhold, men det er ingen grunn til å la seg skremme. Kolesterolet er nemlig harmløst. Til tross for det høye fettinnholdet er frittata en god slankerett.

Nøkkelen ligger i rettens mange gode proteiner og det beskjedne innholdet av karbohydrater som holder blodsukkeret i sjakk etter måltidet, i motsetning til hva som er tilfellet med mange pasta- og potetretter. Det gjør blant annet at kroppen henter energi direkte fra fettlagrene.

Samtidig gir proteinene kraftige metthetssignaler til hjernen og overflødiggjør dermed behovet for stivelse i maten. Virkningen forsterkes hvis du også serverer en delikat grønn salat til måltidet.

Har du trent kondisjon før måltidet, kan det være smart å supplere med en skive brød eller to. Det fremmer restitusjonen og fyller musklenes karbohydratlagre.

Frittata med friske erter (til 4 personer)

Ingredienser:
4 store økologiske egg
4 dl lettmelk
1 frisk mozzarella, 45+ (ca. 250 g)
8–10 halvtørkede tomater
1 bunt gressløk
1 finhakket løk
2 håndfuller friske erter
1 ss rapsolje
1 knivsodd salt og pepper

Slik gjør du:

1. Varm oljen i en tykkbunnet stekepanne, og stek den finhakkede løken i et par minutter til den er blank.

2. Rør sammen egg, melk, gressløk, salt og pepper. Tilsett erter og tomater i stekepannen før du heller over eggemassen.

3. Skru ned varmen, og la eggemassen sette seg nesten helt.

4. Slå på grillelementet i stekeovnen, legg mozzarellaskiver på frittataen, og sett stekepannen i ovnen (bruk en panne med metallhåndtak).

5. Følg nøye med på stekepannen, og ta den først ut når mozzarellaen er smeltet og lett gyllen, samtidig med at all eggemassen har stivnet (ca. 5–10 min).

6. Server retten varm og ev. med en god grønn salat.

Næringsinnhold

Energi 630 kcal Protein 42,5 g Karbohydrat 38 g – andel kostfiber 7,6 g Fett 36,3 g

Beregningen tar utgangspunkt i at du som mann spiser 1/3 av hele måltidet (+ en god porsjon grønn salat), som er tilpasset en familie med to voksne og to barn.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: