© Valling.com

Svinekoteletter i sterk tomatsaus

Svinekoteletter i velkrydret tomatsaus er en spennende oppgradering av en gammel klassiker. Det høye proteininnholdet og den kraftige smaken gjør det til perfekt slankemat.

10. april 2019 av Martin Kreutzer

Ingredienser - 4 personer 800 g svinekoteletter 800 g poteter skåret i båter 1 ss olivenolje 1 stilk salvie 2 fedd hvitløk i tynne skiver 1 stor finhakket løk 1 finhakket rød paprika 1 finhakket chili uten frø 200 g sopp 400 g hermetisk tomat Salt, pepper og litt sukker

Tilberedning Sett varmluftsovnen på 200 grader. Fordel potetene på en stekeplate, drypp litt olje på dem og stek i ca. 30 min.

Gni kotelettene med olje, salvie, hvitløk, salt og pepper. Legg dem i en ildfast form, og stek i ovnen i 20–25 min.

Mens du venter, lager du tomatsaus ved å steke løk, paprika, chili og sopp i olje og ved høy varme i en tykkbunnet stekepanne. Ha i tomat, sukker, salt og pepper, og la sausen småputre i ca. 15 min.

Ta kotelettene ut av ovnen, hell tomatsausen over og server med de ovnsbakte potetene.


Svinekoteletter er en gammel kjenning fra åttitallet. Den gangen ble gjerne de sunne og næringsrike kotelettene druknet i fet fløtesaus som ga et astronomisk kaloriinnhold. I denne oppdaterte utgaven er overflødig fett erstattet med en sterk tomatsaus som gir retten særpreg og øker forbrenningen.

Kotelettene har høyt proteininnhold, og sammen med tomatsausen gir det både en eksplosiv smaksopplevelse og en ernæringsmessig god sammensetning.

Forskningen de senere årene har lært oss at smak og metthet henger nøye sammen. Særlig den smaken som kalles umami (en rund smak som blant annet finnes i kjøtt og ost), har vist seg å være viktig. Nettopp denne smaken sender nemlig mange signaler til hjernen om at du er mett.

Grunnen til at kroppen er så begeistret for en fremtredende umamismak, er at smaken knyttes til verdifulle aminosyrer som kroppen trenger for å danne hormoner og nytt vev. Forskere mener at lysten på umami derfor er en naturlig veiviser til sunne matvalg som sørger for en frisk kropp og god helse. Akkurat som at søtsmak viser vei til energigivende karbohydrater og at salt får oss til å velge matvarer som inneholder viktige mineraler.

Næringsinnhold per porsjon

Energi 725 kcal Protein 66,7 g Karbohydrat 63,1 g Kostfiber 7,7 g Fett 24,6 g

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: