Erter, protein

Grønn muskelmat

© Foto: iStock

Seks vegetariske proteinbomber

Proteiner finnes ikke bare i egg, kylling og oksekjøtt. De fantastiske næringsstoffene, som både bidrar til å bygge muskler, gjøre deg mett og gi høy forbrenning, er det også masse av i mange andre matvarer. Her er seks kanskje litt overraskende proteinbomber.

17. juni 2022 av Redaktionen

Så mye protein trenger du 

Anbefalingene lyder på rundt 1 gram protein per kg kroppsvekt om dagen. For en gjennomsnittlig nordmann tilsvarer det 65–85 gram. Trener du mye og hardt, eller er du eldre, er behovet høyere – rundt 1,5 gram per kg og altså opp mot 100–125 gram protein om dagen. Det er ganske mye, og lettest å få til hvis du får i deg proteiner til hvert måltid.

Peanøtter
Peanøtter


© Foto: iStock

Peanøtter

Proteininnhold: 25,8 gram pr. 100 gram
Det er neppe tilfeldig at Super-Langbein får kreftene sine fra de tørkede belgfruktene, for peanøtter er en fantastisk proteinkilde, som utklasser mandler, hasselnøtter og andre proteinrike nøtter. Spis dem som snacks – også gjerne den salte, oljeristede typen til fredagskosen – eller ha et tykt lag peanøttsmør på brødet for å nyte godt av proteinene. Gled deg over at du sammen med proteinene får fettstoffer av sunneste sort, samt enorme mengder E-vitamin. 

Grønne erter
Grønne erter


© Foto: iStock

Grønne erter 

Proteininnhold: 6 gram pr. 100 gram 
Vanlige grønne erter er en ypperlig proteinkilde. Det gjelder uansett om du renser dem selv eller «jukser litt» og kjøper frosne. I motsetning til de fleste andre grønnsaker, som bare kan skryte av rundt 2–3 gram protein per 100 gram, er det i de grønne ertene så mye proteiner at en god porsjon til middag gir et solid bidrag til dagskvoten. At du i tillegg får masse fiber, som er bra for fordøyelsen, C-vitaminer og andre vitaminer og mineraler, er bare med på å understreke hvor bra det er å spise grønne erter som snacks, i salaten, som puré i suppa eller som tilbehør til kjøttretten.

Gresskarkjerner
Gresskarkjerner


Gresskarkjerner

Proteininnhold: 36,3 gram pr. 100 gram
De tørkede kjernene er den perfekte måten å få opp proteininnholdet i salaten på. En god håndfull gresskarkjerner gir deg nesten like mye proteiner som en kyllingfilet. Som en bonus får du mye fiber og en masse verdifulle mineraler, inkludert jern, som er viktig for produksjonen av røde blodlegemer.

Fullkornpasta
Fullkornpasta


Fullkornpasta

Proteininnhold: 13,1 gram pr. 100 gram
De fleste tenker på pasta som en stivelseskilde, og det er ikke feil, for i likhet med andre fullkornprodukter gir pastaen deg masse grove karbohydrater. Men den byr på mer enn det, for proteininnholdet er høyt nok til at en solid porsjon pasta gir deg like mye proteiner som en kylling- eller laksefilet. Spesielt hvis du trener mye, er det fint å bruke pasta og andre fullkorn som alt-i-ett-matvarer, som både gir deg karbohydrater til å fylle opp de tomme glykogenlagrene, proteiner til gjenoppbygning av musklene samt en masse vitaminer og mineraler. 

Parmesan
Parmesan


Parmesan

Proteininnhold: 33,6 gram pr. 100 gram
Den tørre osten er så full av proteiner at selv ikke tunfisken kan henge med. Sammenlignet med kjøtt, fjærkre og skalldyr ligger parmesan 50 prosent høyere! I tillegg til proteinene får du kalsium, som er bra for skjelettet, så sørg for å være raus når du river parmesan over pastaen eller gratengen. Alternativt kan du velge en mager mozzarella, som har et proteininnhold som ligger 25 prosent lavere, men likevel 20 prosent høyere enn de fleste kjøttyper.

Tørkede linser
Tørkede linser


Tørkede linser

Proteininnhold: 26,2 gram pr. 100 gram
Vil du spise mindre kjøtt, er kokte linser det logiske alternativet, enten du former dem til en vegetarburger, har dem i salaten og suppa eller freser dem i litt olje og spiser dem som tilbehør til grønnsakene. I tillegg til det fantastiske proteininnholdet, kan linsene skryte av et fiberinnhold som matcher de fleste fullkorn og et mineralinnhold som er helt i toppen. Spesielt interessant, siden linser ofte erstatter kjøtt, er at de inneholder masse jern, som blant annet er viktig i dannelsen av røde blodlegemer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: