Hjernen er en brokkoli
© iStock

Skjem bort hjernen med åtte matvarer

Laks, egg og nøtter gjør mye mer enn å smake godt. Matvarer som dette kan nemlig styrke din mentale prestasjon. Her får du inspirasjon ti mer god hjernemat.

6. mai 2019 av Martin Kreutzer

Hjernemat

Det er viktig å tenke på hva du putter i munnen for at hjernen skal fungere optimalt. Noen matvarer kan forsterke de avanserte kretsløpene og hjelpe de små grå, slik at du ikke blir mentalt utslitt i løpet av en krevende arbeidsdag. Her ser du hva du bør spise for å holde hjernen i toppform gjennom hele dagen.

Kyllingfilet

Derfor virker det: Kylling hjelper til med å danne stoffet dopamin, som øker følelsen av ro og velvære. Kyllingkjøtt inneholder mange forgrenede aminosyrer – ofte kalt BCAA. De konkurrerer med aminosyren tryptofan om å nå inn i hjernen. Når du øker mengden av BCAA, bremses opptaket av tryptofan, og dermed øker også konsentrasjonen av dopamin i hjernen.

Så mye trenger du: En vanlig kyllingfilet på 125–150 gram gir riktig næringsmengde for å sikre en god virkning i timene etter måltidet.

Cashewnøtter

Derfor virker de: Cashewnøtter inneholder store mengder kobber, som er viktig for mange av hjernens funksjoner. Undersøkelser viser at en hel rekke enzymer i sentralnervesystemet er avhengige av dette mineralet, og at det særlig fremmer signalgangen mellom hjernecellene. Mangel på kobber kan faktisk føre til ødeleggelse av hjerneceller, så det er viktig at du får i deg tilstrekkelige mengder.

Så mye trenger du: Du trenger rundt 75 gram nøtter for å dekke dagsbehovet. Liker du østers, hummer og kalve­lever, er også dette gode kilder.

Laks

Derfor virker den: Hver eneste fettcelle består av en membran som bygges opp av fiskeolje. Bare hvis du får nok omega-3 i kostholdet, får kroppen de nødvendige byggesteinene til å produsere nye og friske hjerneceller. Det skjer primært om natten, da hjernen, på samme måte som musklene, restituerer seg til fornyet styrke.

Så mye trenger du: En daglig mengde på 50–75 gram er optimal hvis laks er eneste omega-3-kilde.

Paranøtter

Derfor virker de: Paranøtter inneholder mye selen, som er blant naturens kraftigste antioksidanter. Selen beskytter hjernecellene mot oksidering forårsaket av frie radikaler. Dermed hindres en massiv ødeleggelse som ellers reduserer hjernefunksjonen kraftig.

Så mye trenger du: En god håndfull paranøtter gir effektiv beskyttelse i noen timer etter at du har spist dem..

Parmesanost

Derfor virker den: Parmesan inneholder mye sink, som er viktig for det mentale overskuddet. Undersøkelser viser at mangel på mineralet gjør at man blir sløv og irritabel.

Så mye trenger du: Den tørre osten er så næringsrik at selv 25 gram har en positiv virkning.

Ferskpoteter

Derfor virker de: Karbohydratene i ferske poteter tas opp relativt langsomt, og det er bra for hjernen. Den fungerer nemlig best når blodsukkeret er stabilt og bringer en konstant strøm av karbohydrater til hjernecellene, som forbrenner dem og produserer energi.

Så mange trenger du: En porsjon på 150–200 gram ferskpoteter gir hjernen den optimale drivstoffmengden. Pass på at hvert hovedmåltid inneholder 30–40 gram karbohydrat, og bygg eventuelt bro med et par mellommåltider i løpet av dagen. Da får du det du trenger.

Egg

Derfor virker de: Egg kan gi bedre hukommelse og øker konsentrasjonsevnen. Det skjer fordi egget inneholder cholin. Det er bare lever som kommer i nærheten når det gjelder dette stoffet, som det er spesielt mye av i eggeplommen. Stoffet er en aminosyre som har vist seg å være en avgjørende komponent for å vedlikeholde en stabil struktur i cellemembranene i hjernen. Egg inneholder dess­uten en perfekt sammensetning av fett og protein, noe som betyr at kroppen bruker tid på å ta opp næringsstoffene. Dermed går karbohydratene i måltidet langsommere ut i blodet, og blodsukkeret holder seg stabilt.

Så mange trenger du: Det holder med å spise et par egg om dagen for å få en positiv virkning. 

Vann

Derfor virker det: Alle cellene i kroppen trenger fuktighet. Ved dehydrering tørker cellene ut, og transporten av nærings- og avfallsstoffer går langt tregere enn ellers. Det gjør at du blir trett, får vondt i hodet og får problemer med konsentrasjonen. Det unngår du ved ganske enkelt å drikke nok væske hele dagen.

Så mye trenger du: Hvis du ganger 0,25 med kroppsvekten i kilo, får du omtrentlig antall desiliter vann du bør drikke per dag. I tillegg kommer økt væskebehov ved trening og annen fysisk aktivitet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: