© iStockphoto

Slik styrker du helsa med nøtter

Ny amerikansk forskning viser hvor mange nøtter du bør spise i uka for å redusere risikoen for å utvikle en lang rekke livsstilssykdommer.

9. august 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

En håndfull nøtter om dagen kan være et effektivt skritt på veien mot en god helse. I hvert fall viser en ny amerikansk studie en klar sammenheng mellom et regelmessig inntak av nøtter og lavere grad av betennelse i kroppen.

Betennelser i kroppen er forbundet med flere lidelser og sykdommer. Blant annet demens, hjerte- og karsykdommer, fedme og noen former for kreft. Det antas at virka hvert femte menneske går rundt med betennelser i kroppen - de fleste uten å vite det. Men med mosjon og riktig kosthold reduserer du risikoen for å havne i den gruppa.

I studien fra Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School har forskerne undersøkt kostvanene hos over 5000 forsøkspersoner, og målt nivåene av tre såkalte biomarkører i forsøkspersonenes blod.

Jo høyere nivå av de tre biomarkørene, interleukin 6, C-reaktivt protein og tumor necrosis faktor receptor 2 i blodet, desto høyere grad av inflammasjon i kroppen.

Les her hvorfor paranøtter er så bra for immunforsvaret.

Fem håndfuller nøtter i uka

Etter at de hadde justert for alder, sykdomshistorikk, livsstil og andre variabler, kunne forskerne påvise at de forsøkspersonene som spiste flest nøtter, hadde de laveste nivåene av inflammasjonsmarkørene i blodet.

Konkret viste forsøket at de som spiste minimum fem håndfuller nøtter i uka, hadde markant lavere nivåer av inflammasjonsmarkørene enn de som aldri eller sjeldent spiste nøtter.

Peanøtter og trenøtter som for eksempel cashew, pistasj, hassel, pekan og valnøtter inneholder en rekke helsefremmende komponenter. Det gjelder blant annet magnesium, fibre, L-arginin, antioksidanter og umettede fettsyrer, men forskerne ved fortsatt ikke hvilke som beskytter mot inflammasjon. Kilde: American Journal of Clinical Nutrition

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: