© iStockphoto

Spis mer frukt og grønt, og bli lykkelig

Det er en sammenheng mellom inntaket av frukt og grønt, og hvor tilfreds man er med livet, viser forskning. Se hvor mye du må spise for å få effekt.

11. april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Alle vet at frukt og grønt er sunt for kroppen, men nå kobler forskning fra Australia også inntaket av frukt og grønt sammen med en høyere grad av lykke og tilfredshet i livet generelt. Over 12 000 personer ble spurt om sitt frukt og grønt-inntak i 2007 og igjen i 2009. Samtidig skulle personene vurdere sin tilfredshet med livet på en skala fra 1-10. Her kunne forskerne se at jo mer personene økte sitt frukt- og grønt-inntak, desto høyere scorte de på tilfredshetsskalaen.

Sammenlignbart med å gå ut av arbeidsledighet Forskerne beregnede endda, at personer, der i løbet af to år gik fra ikke at spise frugt og grønt til at spise otte stykker om dagen, ville øge deres tilfredshed med livet med 0.24 point på 10 points-skalaen.

Forskerne beregnet at personer som i løpet av to år gikk fra ikke å spise frukt og grønt til å spise åtte stykke rom dagen, ville øke sin tilfredshet med livet med 0,24 poeng på 10-poengs-skalaen.

Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er faktisk en like stor økning som personene i gjennomsnitt opplevde ved å gå fra å være arbeidsledig til å få en jobb.

Forskerne beregnet nemlig også hvordan folks lykke og tilfredshet var knyttet til andre faktorer i livet, som for eksempel arbeidslivet.

Mulig sammenheng med B-vitamin Ettersom forsøket er basert på statistisk analyse kombinert med spørreskjemasvar, kan ikke forskerne si noe eksakt om hva som gjør at frukt- og grøntspising er så bra for vårt mentale velbefinnende og i hvilken grad andre faktorer spiller inn.

Tidligere forsøk har imidlertid pekt på en mulig link mellom B-vitamin og produksjonen av serotonin, som spiller en viktig rolle for humøret.

Kilde: American Journal of Public Health

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: