And Andebryst er kalorifattig, men stappfullt av proteiner

And: Vitamin- og proteinrik supermat

Anda fortjener å være mer enn en juledelikatesse, for spesielt andebrystet skjuler mange helsefordeler og gode proteiner til musklene.

15. september 2019 av Martin Kreutzer

Beste valg av and:

Brystet er den klart beste delen, for i det muskuløse kjøttstykket skjuler det seg masse proteiner. Fjerner du skinnet, reduserer du fettinnholdet til et minimum, og du kan sette tennene i et stykke kjøtt som tåler sammenligning med de beste filetene av oksekjøtt. Har du muligheten, så gå for villand, som er ekstra mager og har en bedre fettsyresammensetning enn oppdrettsender.

Beste tilberedning av and:

Kjøttet kan fort bli litt tørt hvis du steker det for hardt. I likhet med oksekjøtt, kan det også dannes potensielt kreftfremkallende stoffer – såkalte stekemutagener – hvis du svir kjøttet. Grill eller stek andekjøttet med skinnet på, og fjern så skinnet før servering. Eller så kan du koke kjøttet etter å ha fjernet skinnet. Ved koking unngår du enhver form for dannelse av skadelige stoffer.

Beste tilbehør til and:

En proteinbombe som andebryst kan med fordel serveres med en fyldig kålsalat. Spesielt hvis du slanker deg, vil du kunne glede deg over at brystkjøttet får hele måltidet til å hvile godt og lenge i magesekken. Et ekstra pluss ved å supplere med kål eller andre C-vitaminrike grønnsaker, for eksempel paprika, er at vitaminene fremmer kroppens opptak av jernet i andebrystet.

Beste tidspunktet å spise and:

Man kan egentlig spise andebryst når som helst på døgnet, men med det skyhøye innholdet av proteiner, som hjelper på restitusjonen, er det et smart valg å spise det i måltider etter at du har hatt en hard og god treningsøkt. Både krevende intervalltrening og styrketrening gjør at kroppen trenger ekstra proteiner, som brystkjøttet fra anden har massevis av.

Helsefordeler ved and:

  • Det er bare rundt 150 kcal i en porsjon andebryst. Det er forsvinnende lite, og gjør at det i tillegg til grønnsaker og litt fullkorn er plass til en god oljeeddik-dressing, pesto eller en kraftig viltsaus i et velkomponert måltid.

  • Kjøttet er proppfullt av proteiner som inneholder alle de essensielle aminosyrene vi trenger. Det gjør anden meget velegnet til oppbygging av muskler, for eksempel etter hard trening.

  • Fettinnholdet er under 5 prosent og dermed på nivå med magert kylling- eller svinekjøtt. Velger du villand, reduserer du fettinnholdet enda mer, og samtidig kan du glede deg over at noe av det består av kjempesunne omega-3-fettsyrer, som anden har tatt opp fra sitt naturlige matinntak.

  • Kjøttet er fullt av B-vitaminer, som inngår i kroppens stoffskifteprosesser og blant annet sikrer at du utnytter matens næringsstoffer optimalt.

  • Jerninnholdet er skyhøyt og av en type som tas opp lett. Det er gull verdt hvis du har lav blodprosent – eller driver med langdistansetrening, hvor en av effektene på kroppen er produksjon av flere røde blodlegemer. Det krever nemlig at du får ekstra mye jern fra maten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: