Mann med en kasse med grønnsaker

Velg de riktige matvarene og få god vinterenergi

© iStock

Åtte matvarer som gir mer energi

Er energinivået helt på bunn? Da bør du kanskje ta en nærmere titt på kostholdsvanene. Her er åtte kostvalg som gir deg ekstra og tiltrengt energi.

19. mai 2019 av Martin Kreutzer

Spis deg til ny energi

Ta en god titt blant utvalget av julemat, for midt i alt det fete og tunge finner du noe du med fordel kan legge på tallerkenen. Her er åtte gode valg som kan gi deg noen sunne stoffer og litt ekstra energi i en hektisk desembermåned. 

Rødkål

Aktivt stoff: Antioksidanter.

Gir deg energi fordi: Antioksidanter styrker immunforsvaret og gjør det lettere å holde forkjølelse unna. Som andre kålsorter har rødkål mye fiber, som er bra for fordøyelsen og motvirker i stor grad den øvrige tunge julematen vi spiser. Kålen metter dessuten så godt at du nesten automatisk spiser mindre potet, ribbe og riskrem. Dermed unngår du at julekiloene triller på, og du slipper også store blodsukkersvingninger etter måltidet.

Andre kilder til antioksidanter: Alle typer frukt og grønt inneholder antioksidanter, spesielt blåbær, solbær og tyttebær, og du får også en god dose antioksidanter fra jordbær. Sitrusfrukter, druer, plommer, kiwi og alle typer kål er andre gode kilder. 

Valnøtter

Aktivt stoff: Tryptofan.

Gir deg energi fordi: Valnøtter er proppfulle av aminosyren tryptofan, som omdannes til signalstoffet serotonin i hjernen. En lang rekke undersøkelser har vist at nettopp serotonin er en viktig stressregulator som hindrer at du blir sliten og utbrent. Ved å spise deg til en optimal serotoninproduksjon står du bedre rustet til å takle alt som skal gjøres i løpet av dagen, og oversikt gir overskudd på energikontoen.

Andre kilder til tryptofan: Aminosyren finnes i mange forskjellige matvarer, for eksempel i klassiske proteinkilder som egg, ost, tunfisk, kylling, laks og skinke, men også i soyabønner, sesamfrø, cashewnøtter, peanøtter, gås, and og reker..

Svisker
Svisker

Bonusinfo: Svisker og annen tørket frukt inneholder store mengder styrkende stoffer, men de har også høyt kaoloriinnhold. Vil du kutte ned på kaloriene, er frosne bær et godt alternativ til tørket frukt.

© iStock

Svisker

Aktivt stoff: Antocyaniner.

Gir deg energi fordi: Mange timer innendørs sammen med andre mennes­ker kombinert med dårlig utlufting på grunn av vinterkulda gir dessverre opti­male betingelser for spredning av bakterier og virus. Derfor er det lurt å spise råvarer som styrker immunforsvaret. Svisker er noe av det beste, fordi tørkeprosessen gir høy konsentra­sjon av noen av de mest kraftfulle plantestoffene, kalt antocyaniner.

Andre kilder til antocyaniner: Blå bær som solbær og blåbær, aubergine og plommer er også gode kilder til stoffet.

Ost

Aktivt stoff: Protein (og kalsium).

Gir deg energi fordi: En av de store energityvene i jula er karbohydratbombene som sender blodsukkeret opp og ned. Vi snakker selvfølgelig om konfekt og sjokolade, men også ris, brød og potet. Med litt god ost kan du bremse blodsukkersvingningene, for proteinene i osten sørger for at magen tømmes langsommere. Resultatet er at karbohydratene bruker lenger tid på å nå tarmen og blodbanen. Ost inneholder dessuten store mengder kalsium, som har vist seg å kunne bremse fettopptaket. Det sparer deg for en god del fetende kalorier. Spis ostestaver uten kjeks, eventuelt med fiberkjeks, som stort sett består av skalldeler fra korn som ikke tas opp i blodet.

Andre kilder til protein: Kalkun og kylling er fettfattige alternativer til det populære svinekjøttet. Hvis du skjærer av fettranden, er imidlertid svinekjøttet også magert og proteinrikt.

Bonusinfo: Ytrefileten er den magreste delen av grisen. Svinekammen er litt fetere, og nakkekotelett/ribbe den feteste ettersom kjøttet er fettmarmorert, og det gjør det vanskelig å skjære bort fettet.

Kaffe

Aktivt stoff: Koffein.

Gir deg energi fordi: Koffein virker sterkt oppkvikkende og kan derfor være en venn i nøden når du begynner å føle deg trøtt utpå ettermiddagen. Den beste måten å utnytte koffeineffekten på er faktisk når du skal ta en rask høneblund. Drikk en kopp sterk kaffe, og ta deretter en liten lur på 10–15 minutter. Når du våkner, er du uthvilt, samtidig som koffeinet når systemet.

Andre kilder til koffein: Du finner koffein og avledede stoffer i energidrikker, cola og te.

Bonusinfo: Koffeinfri kaffe inneholder det søvnfremmende hormonet melatonin, som gjør det lettere å sovne og fremmer den dype søvnen som er så viktig for å restituere kroppen og hjernen..

Sild
Sild

Bonusinfo: Du finner også omega-3-fettsyrer i planteriket, men plantevarianten er ikke på langt nær så kraftfull og kan ikke erstatte omega-3 fra fet fisk.

© iStock

Sild

Aktivt stoff: Omega-3-fettsyrer.

Gir deg energi fordi: Litt forenklet kan vi si at hjernen er bygd opp av fiskeolje. Derfor får du større mentalt overskudd og bedre søvnkvalitet når du øker inntaket. Undersøkelser viser at det er gunstig med et par gram omega-3-fettsyrer om dagen for å få full effekt. Det får du for eksempel fra en skive grovbrød med alt du kan legge på av sild.

Andre kilder til omega-3-fettsyrer: Alle typer fet fisk er fremragende kilder til omega-3-fett, så det er bare å ta for seg av makrell, laks, ørret og sardiner.

Rødbete

Aktivt stoff: Nitritt.

Gir deg energi fordi: Tette lokaler med dårlig ventilasjon kombinert med stearinlys og vedfyring får etter hvert dårlig oksygenkonsentrasjon. Da kan rødbete være et godt valg, for den inneholder stoffet nitritt, som gjør kroppen bedre i stand til å utnytte det oksygenet som tas opp via lungene. Effekten er kjent i idretten, men kan også være ganske betydelig i et innestengt rom med tett luft.

Andre kilder til nitritt: Spinat og vanlig hodesalat inneholder også en god del nitritt. Rødbeten skårer likevel høyest fordi det er lett å spise mye av den.

Bonusinfo: Et innestengt, tett lokale stjeler energi og virker som en tidstyv. Det beste er å lufte ut en gang i timen. Så lite som fem minutter gjennomtrekk gjør underverker for å få inn friskt oksygen. Er det ikke mulig, så vær forsiktig med å bruke levende lys, som sluker mye oksygen. 

Fullkorn­brød

Aktivt stoff: Løselig fiber.

Gir deg energi fordi: Mye av julematen er så tung at kroppen bruker flere timer på å fordøye den. Mens det pågår, binder du en masse blod i tarmsystemet, og det kommer mindre blod og oksygen til hjernen. Resultatet er den velkjente «siestaeffekten» der det eneste du vil, er å flate ut. Her kommer fullkornbrødet inn. Velger du for eksempel grovt rugbrød med mye kjerner, får du samtidig rikelig med løselig fiber som setter fart på mage-tarmsystemet, slik at det tunge måltidet går raskere gjennom systemet.

Andre kilder til løselig fiber: Tørkede bønner og linser, havregryn og quinoa har også mye fiber.

Bonusinfo: En gåtur – eller enda bedre, en løpetur – er bra for fordøyelsen. Det setter ekstra fart på peristaltikken, som får mage- ­og tarminnholdet gjennom systemet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: