Avokadoens næringsfordeler
Derfor bør du spise avokado

Avokado kan senke kolesteroltallet og gi deg masse vitaminer og kostfiber. 

© Istock

Avokado: Supermat som er proppfull av sunt fett og kostfiber

Avokadoen er både fet og kaloririk, men du trenger likevel ikke unngå å spise den. Tvert imot, for fettet er bra for hjertet og det grønne kjøttet har mye kostfiber og vitaminer.

24. april 2017 av Martin Kreutzer.

Alt om avokado

Avokado er for mange en frukt som egner seg best til guacamole som deretter skylles ned med en øl. Andre går e stor omvei rundt avokadoen fordi den har rykte på seg for å være en fettbombe full av kalorier. 


Kalorier i en avokado

Kaloriinnholdet i en avokado bør ikke skremme deg fra å spise den. En mellomstor avokado inneholder cirka 275 kalorier og av dette er 26 gram fett. Nesten alt fettet er imidlertid enumettet, som er bra for hjertet, og får hjertespesialister til å klappe i hendene og snakke om alle middelhavskjøkkenets fordeler. 


Avokado er bra for kolesteroltallet

I tillegg til sunt fett, har avokadoen også masse kostfiber. Det er med på å senke kolesteroltallet og risikoen for flere kreftsykdommer. En enkelt avokado dekker rundt 25 prosent av dagsbehovet for disse ufordøyelige planterestene og den er dermed helt enestående på dette området. 

Den fete avokadoen er også full av vitaminer og mineraler, og fortjener absolutt status som skikkelig "supermat". 


Slik modner du en avokao

Har du en umoden avokado, men du har ikke tid til å vente på at den modner av seg selv? Her er et par gode husholdningstips til deg. 

Moden avokado på 10 minutter:

  • Pakk inn avokadoen i aluminiumsfolie.
  • Legg den i en forvarmet ovn i 10 minutter ved 100 grader.

Moden avokado på en dag:

  • Del avokadoen i to, drypp sitronsaft på og sett de to halvdelene sammen igjen.  
  • Legg deretter avokadoen i en luftett beholder og legg den i kjøleskapet. Da er den klar til å bli spist dagen etter.

Moden avokado på et par dager:

  • Legg avokadoen i en frysepose sammen med et par epler. Eplene avgir stoffer som kickstarter avokadoens modningsprosess. 


Så lenge holder en avokado seg frisk

Gjennomsnittlig holder en avokado seg frisk i to-sju dager, avhengig av hvor moden den er. 

Det beste du kan gjøre hvis du vil holde den frisk, er å oppbevare den i en skål på kjøkkenet. Da glemmer du ikke at du har den.

 

Slik ser du om en avokado er moden

Hvis du lurer på om avokadoen er moden eller ikke, så prøv å fjerne den lille stilken på toppen av avokadoen. Hvis den faller lett av, og er avokadoen grønn under, så er den moden og spiseklar. 


Oppskrifter med avokado

Her er et utvalg av våre beste oppskrifter med avokado. 

Avokadosalat med hytteost - Klikk her!

Avokado- og agurksuppe med reker - Klikk her!

Clubsandwich med avokado og brokkolikrem - Klikk her!

Guacamole - Klikk her!


Enda bedre!

  • Beste valg: Jo mer moden avokadoen er, desto flere styrkende næringsstoffer inneholder den. Derfor bør du kjøpe de mest modne fruktene eller la dem modne hjemme. Vil du ha fart på modningen, kan du legge avokadoen i en frysepose sammen med et par epler. De avgir stoffer som fremskynder modningsprosessene.
  • Beste tillaging: Det beste er å spise avokadoen rå, og helst så fort som mulig etter at du har skåret den opp. Kjøttet oksiderer svært fort, og da får det en trist, grå farge, samtidig som det mister en masse verdifulle antioksidanter. Er du nødt til å skjære opp avokadoen lenge før den skal spises, så pakk den lufttett, og drypp eventuelt litt sitronsaft over.
  • Beste tilbehør: For å få et balansert næringsinntak er det viktig at du velger en mager proteinkilde til. Fett kjøtt, fugl med skinn og fet fisk øker fettmengden i måltidet ytterligere, og dermed også kaloriinnholdet, og da kan det bli for mye av det gode. Tenk magre proteinbomber, og vær litt forsiktig med dressingen når du bruker avokado i en rett.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: