© iStock

Boost immunforsvaret med spinat

Med masse antioksidanter og skyhøyt C-vitamininnhold bør Skipperns favorittmat være fast inventar på alle middagstallerkener.

23. mars 2020 av Martin Kreutzer

Beste valg

Babyspinat inneholder alt det den modne spinaten kan by på, pluss flere vitaminer og mikroskopiske plantestoffer. Men alle typer spinat inneholder så mye saft og kraft at hvilken variant det er, ikke er avgjørende. Se gjerne på bladenes ”utstråling”, for undersøkelser viser at det er sammenheng mellom et friskt, skinnende utseende og mengden av styrkende næringsstoffer.

Beste tilberedning

Det kan gjemme seg en del skitt mellom bladene, så sørg for å skille dem og rense dem forholdsvis grundig under rennende vann. Friske blader er delikate å spise rå i salaten, men generelt løftes næringsverdien hvis du koker bladene i en kjele i 1 minutt. Ved koking fjernes noe av oksalsyren som binder næringsstoffene, slik at kroppen ikke kan ta dem opp.

Beste tilbehør

Spinat kan matches med all slags tilbehør. Men siden den er fattig på protein, passer det bra å spise den sammen med egg, kylling, fisk eller kjøtt slik at du blir mett. Takket være høyt C-vitamininnhold vil spinaten hjelpe deg å ta opp jern fra kjøttet. Det er et kjempepluss for deg som trener kondisjon og på hviledagene skal produsere flere røde blodlegemer.

Beste timing

Som kilde til plantestoffer som styrker immunforsvaret bør spinaten planlegges strategisk inn i løpet av dagen. Kroppen bør helst ha styrkende frukt og grønt i hvert hovedmåltid, så spis spinat i måltider hvor det er mangel på annen frukt og grønt. Trener du er det genialt å spise spinat etter trening. Mange av stoffene i spinat er perfekte for kroppen i restitusjonsfasen.

Fakta om spinat:

  • Det er utrolig mye C-vitamin i spinat. Vitaminet har avgjørende innflytelse på kroppens evne til å ta opp jern, men er også en sentral brikke i oppbygningen av sterke ledd og sener.

  • Spesielle molekyler i spinaten har i flere studier vist seg å hjelpe tarmfunksjonen, blant annet ved å reudsere graden av betennelser i tarmveggene. Det er et forskningsområde som fortsatt er under utvikling, men spinaten ser ut til å ha et spennende potensial på den fronten.

  • Antioksidantene står nærmest i kø for å styrke immunforsvaret. Det er også årsaken til at spinat er en av råvarene som ser ut til at ha størst potensial i forhold til å holde livsstilssykdommer unna. Det er til og med forskere som mener at spinaten er en av de mest spennende plantekildene mot utviklingen av prostatakreft. Det er riktignok et område hvor det hersker en del uenighet.

  • Koker du spinaten kort, fremmer du opptaket av næringsstoffer. Det inkluderer jern og kalsium, som spinaten er en av planterikets aller beste kilder til.

  • Fersk spinat er det beste valget, men du kan også ty til frossen spinat, hvor stort sett alle viktige næringsstoffer er bevart.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: