© Istock

Derfor kan ingefær kurere forkjølelse og lindre gikt

Ingefær bør finnes på ethvert kjøkken. De antiinflammatoriske gingerolene gir nemlig ingefæren styrkende egenskaper som hjelper mot en rekke sykdommer.

1. september 2019 av Martin Kreutzer

De aktive plantestoffene er såkalte gingeroler, som virker som en kraftig antioksidant som hjelper kroppen med å bekjempe betennelsestilstander. 75 % av alle giktpasienter opplevde lindring i knesmertene når de fikk ingefærtilskudd.

Ingefær er rik på eteriske oljer, som hjelper fordøyelsen og samtidig virker antiseptisk. Dermed bidrar de til å drepe potensielt skadelige bakterier, blant annet i halsen.

Du behøver ikke proppe deg med ingefær for å få rotens gode effekter. Skjær av et par centimeter å ha i middagsretten eller 10–15 gram i en grønsakssmoothie – så er du der.

Forskere har satt ingefær i forbindelse med bekjempelse av alt fra diverse kreftformer til sjøsyke, giktlidelser, kretsløpsproblemer og leverskader.

100 %. Så mye sterkere blir ingefæren hvis du koker den. Årsaken er at de fleste gingerolene omdannes til en ny type – shogaoler, som er karakterisert ved en sterkere smak.

Skrap skallet av ingefæren. Over 95 % av de gunstige stoffene skjuler seg i kjøttet, så det er ingen grunn til å spise skallet.

Få mer ut av ingefæren!

  • Beste valg: Det er klart best å velge en økologisk ingefær som ikke inneholder sprøytemiddelrester som ellers kan trenge gjennom skallet. Sjekk utseende og konsistens, og unngå myke flekker eller treaktig struktur. Bryr du deg ikke så mye om ingefær kan du i stedet ta kapsler som fås kjøpt på apoteket. Selv om fersk ingefær er det beste, er der fortsatt masse krutt i pulveret.
  • Beste tilberedning: Det er supert å bruke rå ingefær i maten, for det bevarer flest av de næringsrike stoffene. Spesielt konsentrasjonen av gingeroler, som er de mikroskopiske plantestoffene som gir roten sykdomsforebyggende egenskaper, er ypperlig i den rå varianten. Det samme gjelder innholdet av eteriske oljer, som blant annet er gode til å bekjempe vond hals ved forkjølelse.
  • Beste tilbehør: Ingefær er en konsentrert kilde til saften og kraften man ellers får ved å spise store mengder frukt og grønt. Hvis du spiser ingefær i stedet, bør du riktignok få kostfibre ved for eksempel å spise grovt brød, gryn eller fullkornspasta i samme måltid. Du kan også bare spise mange grove grønnsaker, som sammen med ingefæren utgjør en kraftsprudlende cocktail.
  • Beste timing: Undersøkelser viser at inntak av kraftfulle plantestoffer umiddelbart etter hard trening kan svekke immunforsvaret. Vent derfor med supermat som ingefær til noen timer etter trening. Her vil de betennelsesdempende stoffene medvirke til å fjerne ømhet i ledd og sener etter hard trening. Samtidig styrker du immunforsvaret slik at du reduserer risikoen for å bli forkjølet.

Bivirkninger: Det frarådes å bruke ingefær som naturmedisin hvis du er gravid og er kvalm. Gravide kan fint bruke ingefær i te og matlaging. Personer som bruker blodfortynnende medisiner som inneholder warfarin, må være oppmerksomme på at ingefær kan påvirke INR-verdiene (blodfortynningseffekten). 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: