Skål med kjerner og frø


© iStock

Få bedre helse med frø og kjerner

De er små og gjør ikke så mye ut av seg, men ikke la deg lure. Fete frø og kjerner er proppfulle av sunne stoffer som plasserer dem i supermatligaen.

15. september 2019 av Martin Kreutzer

Gi det daglige kostholdet et helseløft med frø og kjerner

En neve kjerner i deigen eller som pynt på bakverk, noen frø i grøten eller et dryss på salaten – gjør det egentlig noe fra eller til? Det er lett å tenke at det primært betyr noe for hvordan maten smaker og ser ut. Men fete frø og kjerner har faktisk en lang rekke ernæringsmessige kvaliteter.

Hvis du kjenner etter hva som skjer i kroppen, kan du ikke unngå å merke at frø og kjerner setter fart på tarmfunksjonen. Det skyldes det høye fiberinnholdet, men også at de er så lette å fordøye at de rett og slett «dulter» borti innsiden av tarmen og dermed hjelper peristaltikken med å skyve innholdet vi­dere i systemet. Hvis du tygger dem, får du i tillegg mange sunne fettsyrer. Nesten alle typer frø og kjerner har store mengder av de livsviktige omega-3-fettsyrene, som blant annet bidrar til å bygge opp sunne celler. Dessuten strutter de av vitaminer og mineraler, og de inneholder ofte en god del protein. Hvor mye av innholdet du faktisk får nytte av, avhenger blant annet av hvor godt du tygger dem.

Undersøkelser viser at mange frø kan suse rett gjennom for­døy­el­ses­systemet hvis de ikke blir knust mellom tennene eller mister det harde skallet på annen måte. Det skal du likevel ikke bekymre deg for, for skaden er ikke større enn at det ufordøyde frøet hjelper tarmfunksjonen, og samtidig sparer du noen kalorier. 

Les også: Vil du holde vekta, eller vil du gå ned i vekt? Bruk vår kalorikalkulator og se hvor mange kalorier du bør innta hver dag.

Seks frø og kjerner du bør spise mer av

Gresskarkjerner

Det høye fettinnholdet gir mange kalorier, men sammen med fettet får du også mye protein. Tørkede kjerner har faktisk høyere protein­innhold enn det du finner i mange kjøttutskjæringer. Frøene har også noe av det høyeste jerninnholdet som finnes i planteriket, og i tillegg får du en god mengde kalsium og kalium.

Gresskarkjerner
© iStock

Hampfrø

De små frøene strutter av protein. Faktisk ligger de 50 prosent over samme mengde oksekjøtt. I tillegg er de proppfulle av omega-­3-fettsyrer, som blant annet styrker immunforsvaret. Også når det gjelder mineraler som jern og magnesium, ligger hampfrø helt på topp. 

Hampfrø
© iStock

Nigellafrø

Det er store mengder antioksidanter i frøene, som også er rike på mineraler som kalium og jern. Nigellafrø har vært brukt i årtusener for å bedre fordøyelsen. Moderne forskning tyder på at frøene kan forebygge kreft i noen deler av kroppen, spesielt bukspyttkjertelen. Olje av nigellafrø kan også få en framtid innenfor behandling av astma.

Nigellafrø
© iStock

Quinoa

Frøene er nærmest som et universalverktøy som kan brukes til alt. De inneholder store mengder karbohydrater, men har også så mye protein og sunt fett at kroppen får allsidig næring. Ekstra interessant er det at en del av fettet er av typen omega-3. Jerninnholdet er skyhøyt, og du får mye kalium og kalsium. Samtidig har frøene folat, niacin og en rekke andre vitaminer.

Fortsatt ikke overbevist om å spise quinoa? Her er våre argumenter for quinoa. 

Quinoa
© iStock

Chiafrø

De små, fiberrike frøene er fulle av antioksidanter som styrker immunforsvaret. Dessuten har de enormt mye mangan, et grunnstoff som inngår i stoffskifteprosessene og fungerer som en antioksidant i kroppen. Mesteparten av fettet er omega-3, som er viktig for at kroppen skal fungere godt, selv om fettsyrene ikke har samme kraft som dem du får fra fisk.

Løper du? Da er chiafrø spesielt bra. Her kan du lese hvorfor. 

Chiafrø
© iStock

Sesamfrø

100 gram sesamfrø uten skall dekker 25 prosent av dagsbehovet for folat og nesten hele jernbehovet, samtidig som de inneholder mange andre mineraler. De ristede frøene smaker godt i salat, men det mest opp­lagte er å bruke dem i bakst. Antioksidantene kan hindre at det dannes kreftframkallende stoffer under bakingen.

Får du nok kalsium? Hvis ikke så kan du bare spise litt mer sesamfrø.  

Sesamfrø
© iStock

Linfrø

Linfrø inneholder store mengder jern, og de er rike på folat. Begge deler er viktig for blodproduksjonen i kroppen. Du får også selen, som styrker immunforsvaret. Bløtlagte linfrø danner en kraftig gelé som stimulerer tarmen, noe som er gunstig for fordøyelsen. Linfrø har også et høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og de kan derfor bidra til sunne celler i hjernen og resten av kroppen. 

Derfor bør du spise linfrø hvis du vil kvitte deg med overflødige kilo. 

Linfrø
© iStock

Solsikkefrø

De avskallede frøene er så proppfulle av E-vitamin som styrker immunforsvaret at en liten neve kan dekke hele dagsbehovet. Du får også store mengder selen, som styrker celleforsvaret. Samtidig inneholder frøene store mengder B-vitaminer og jern. De er perfekte i salat, for fettet gjør at kroppen bedre kan ta opp de fettløselige antioksidantene i grønnsakene. 

Lag din egen mysli.

Solsikkefrø
© iStock

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: