Granateplet er supermat

Granateplet er fullt av smak og styrkende stoffer.

© Thomas Dahl & wichmann+bendtsen

Granateple er styrkende supermat

SUPERMAT: Granateplet - fruktens østers - gjenner et festfyrverkeri av styrkende stoffer i sitt indre. Her kan du lese om granateplets mange helsefordeler.

27. juli 2019 av Martin Kreutzer, Anne Larsen

Supermat: Granateple

Beste valg av granateple

Gå for de hele kjernene når det lar seg gjøre. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe granateplejuice, men bruk den bare som en nødløsning hvis den friske frukten ikke er tilgjengelig, siden juicen på langt nær er like super for helsa som de små, sprø kjernene. Vær også oppmerksom på at innholdet av fruktsukker i juicen naturlig er svært høyt.

Beste tilberedning af granateple

Spis granateplekjernerne som de er. Varme­behandling vil ta livet av en del av de mikroskopiske plantestoffene, som er noe av det som gjør granateplene så sunne. Samtidig er det synd å skulle ødelegge kjernenes friske utseende gjennom varmepåvirkning. Nøy deg derfor med å banke kjernene ut av skallet, og bruk dem som de er.

Beste tilbehør til granateple

De antioksidantrike kjernene egner seg ypperlig til å live opp en litt slapp salat. Er du glad i isbergsalat, agurker og andre tradisjonelle salatgrønnsaker, som generelt er fattige på næringsstoffer som styrker immunforsvaret, kan du enkelt løfte salatens kraft markant ved å tilsette granateplekjerner. Og så løfter de selvfølgelig også smaken. 

På dette tidspunktet bør du spise grantaeple 

De kraftfulle antioksidantene er gull verdt for immunforsvaret. Derfor vil kroppen din takke deg for å spise en masse granateplekjerner i perioder hvor kroppen – eller hjerneaktiviteten – er under press. Det kan være dagen etter en hard treningsøkt, da hele immunforsvaret er litt i kjelleren, eller på dager med høyt stressnivå på jobben. 

Helsefordeler med granateple:

  • Rødbeten har fått mye av oppmerksomheten, men forsøk viser faktisk at granateplet gjennom kombinasjonen av nitrat og supplerende plantestoffer også er i stand til å fremme yteevnen under kondisjonskrevende idretter, i tillegg til at det forkorter restitusjonstiden. Spiser du granateple – eller drikker hjemmelagd juice – 1–2 timer før neste treningsøkt, kan du potensielt øke yteevnen og oppleve mindre stølhet etterpå.
  • Det sprø skallet som dekker hver eneste kjerne, får dem til å eksplodere som kaviar. I tillegg til spesiell konsistens, gir skallet kostfiber som holder mage-tarm-systemet i form. 
  • Pass på at ikke granateplet tørker ut. Det går utover smaksopplevelsen og innholdet av antioksidanter. Legg det i kjøleskapet i lufttett emballasje, så holder det seg ferskt i et par uker.
  • I et forsøk med overvektige skulle forsøkspersonene drikke en halv liter fersk granateplejuice daglig i fire uker. Det reduserte flere av risikomarkørene for hjerte- og karsykdommer, som for eksempel høyt blodtrykk og insulinresistens.
  • Granateplets plantestoffer hjelper immunforsvaret og har blant annet vist seg å redusere betennelser i tarmsystemet. Forsøk med diabetikere har vist at 12 ukers inntak av granatepler reduserer flere tegn på betennelser med rundt 30 prosent.

Se også denne oppskriften på granateplejuice med mango og mynte.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: