Kål er supermat
Kål er supermat

NO_Kål giver din sundhed et ordentligt spark. Spis kål dagligt, og gerne i store mængder._NO

© Thomas Dahl och wichmann+bendtsen

Kål: Så sunne er de åtte forskjellige kålsortene

Kål i alle former sprudler av helsefordeler som kroppen ikke kan få nok av. Her er alt du trenger å vite om de åtte ulike kålsortene.

6. mai 2019 av Martin Kreutzer

Når det er snakk om sunne råvarer, er de fleste eksperter enige om at kål er en av naturens største suksesser. Bak den litt bitre smaken skjuler det seg et hav av viktige næringsstoffer som blant annet styrker immunforsvaret, holder tarmene i toppform og styrker ledd og sener. Vil du gjøre én bra (og enkel) ting for helsa, så gjør det til en vane å spise kål – gjerne daglig og i store mengder.

Spisskål

Ved siden av de kraftigere kåltypene imponerer kanskje ikke spisskålen så veldig. Dens primære fortrinn er at den har en mild smak og konsistens, og tross alt inneholder fem ganger så mange antioksidanter som isbergsalaten som den ofte erstatter. 

Rødkål

Den ser flott ut, og både smaken og helsegevinstene er bra takket være masse fiber og kraftige plantestoffer. Men ikke velg den konserverte rødkålen, for den er full av sukker.

Rosenkål

Rosenkålen er kanskje den mest potente kålen av alle. En av dens styrker er innholdet av gunstige isotiocyanater. Spesiell oppmerksomhet tiltrekker stoffet glukosinolater seg, for når du tygger rosenkålen, omdanner enzymer det til det noe mer kjente stoffet sulforafan, som potensielt kan forebygge hjerte- og kar-sykdommer. 

Savoykål

Store mengder C-vitamin sammen med en god dose betakaroten, er med på å gi kålen meget positiv innvirkning på immunforsvaret. I tillegg gjør det lave kaloriinnholdet og mengden med kostfiber den til super slankemat. Finhakket egner spesielt de indre bladene seg fremragende til råkostsalater, hvor de fyller opp uten å gi mange kalorier.

Grønnkål

Innholdet av kostfiber er skyhøyt. Det sikrer metthet og god fordøyelse. Langsiktig kan fibrene være med på å holde kolesteroltallet nede og beskytte mot enkelte kreftformer. Grønnkålen bugner også av C-vitamin, store mengder betakaroten og kalsium, som styrker skjelettet.

Svartkål

Svartkålen har samme kvaliteter som brokkoli og rosenkål. Det gjelder også tendensen til å skape luft i tarmen. Trøst deg med at det er verst i starten. Etter noen uker har tarmsystemet vent seg til kålen, og luftdannelsen reduseres. Det hjelper også å fryse kålen ned et par dager eller varmebehandle den.

Hvitkål

La deg ikke lure av den bleke fargen, for hvitkålen skjuler masse antioksidanter med så fargerike navn som isotiocyanater og indoler. Den har et ganske lavt kaloriinnhold og så mye C-vitamin at en vanlig porsjon dekker hele dagsbehovet ditt.

Brokkoli

Hvis du ser nærmere på en bukett brokkoli, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor den er stappfull med mikroskopiske plantestoffer: De utallige små toppene og forgreningene i brokkoliens buketter gir den en stor overflate. Det er nettopp her på overflaten de fleste sunne plantestoffene skjuler seg. Gram for gram får du derfor langt flere plantestoffer fra brokkoli enn fra grønnsaker med jevnere overflate. 

6 inspirerende oppskrifter med kål

Lekker og hurtig fiskerett med kål.

Smaksrik suppe hvor du kan bruke flere typer kål, hvis du har lyst.

Drøm deg til sørlige himmelstrøk med denne sunne retten som kan lages på 30 minutter. 

Sprø og god salat med smak av Asia. Retten er kjapp å lage og fungerer perfekt som tilbehør til fisk og kylling.

Gi de tradisjonelle fiskebollene en vri med denne oppskriften hvor chili, lime og ingefær gir ekstra smak.

Sunt og velsmakende måltid, der de store spisskålbladene fungerer som selve wrappen. Fylt med krydret oksekjøtt, frisk spinat, jalapeno og crème fraîche. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: