Kokosnøtt
© Thomas Dahl og iStock

Kokosnøtt: Fiberrik supermat

Kokosnøtten er undervurdert supermat, for den inneholder en lang rekke næringsstoffer som er bra for kroppen din.

5. juni 2019 av Martin Kreutzer

Supemat: Kokosnøtt

Den er stor og vanskelig å skrelle, men mye bedre enn sitt rykte. Kokosnøtten inneholder flere næringsstoffer av uvurderlig karakter.

Beste valg av kokosnøtt:

Ser man bort fra det harde skallet, består kokosnøtten fortrinnsvis av kjøtt og saft. Kjøttet gir deg masse næring fra protein, fett og karbohydrater, mens saften, kokosvann, inneholder masse elektrolytter, og er dermed supert både under trening og for å slukke tørsten på stranda, hvis du er i varmere himmelstrøk.

Beste tilberedning av kokosnøtt:

Generelt tåler kokosnøtten også mye når det gjelder tilberedningen, og det finnes derfor ikke noen dårlig måte å bruke den på. Det er nesten uante muligheter for hva man kan bruke kjøttet til. En av de beste er i tørket form, der du for eksempel kan piffe opp havregryn eller salat med tynne kokosflak.

Beste tilbehør til kokosnøtter:

Du kan matche nesten hva som helst med kokosnøtten, men i og med at den er så full av kalorier, bør tilbehøret inneholde lite energi, ellers sprenger du fort dagens kaloriregnskap. Kombinerer du derimot kokos med vitaminsprudlende kålsalater og magre kyllingbryst, er samspillet absolutt på topp.

På dette tidspunktet bør du spise kokosnøtten: 

Energien i kokosnøtten tas opp forholdsvis sakte. Det gjør den genial som brobygger i måltider som skal holde i mange timer. Det kan for eksempel være lunsjmåltidet som du har planer om skal gi energi til treningsøkten etter jobb, eller søndagsfrokosten som skal gi energi til en god lang tur på sykkelen.

Helsefordeler og fakta om kokosnøtten:

  • Hele 14 gram fiber per 100 gram gjør at kokosnøtten både metter fremragende og holder tarmene i toppform. Det skjer både ved at den rett og slett gir tarminnholdet en fylde som gjør det enklere for kroppen å få det gjennom systemet, og ved at fibrene fungerer som næring for tarmens sunne bakterier.

  • Kokosnøtten har lenge vært utskjelt for sitt høye innhold av mettet fett. Forskerne bak en nyere artikkel som sammenfatter vitenskapen på området, fastslår riktignok at det er sunnere for kretsløpet å spise mettet fett fremfor flerumettet omega-6. 

  • Nøtten er rik på laurinsyre, som er en fettsyre som kan bekjempe virus i kroppen og dermed gir immunforsvaret en hjelpende hånd. Undersøkelser tyder dessuten på at fettsyren inngår i den viktige reparasjonen av tarmsystemet, som finner sted hvis det over lengre tid er blitt provosert av matvarer man ikke tåler. 

  • Proteiner er det ikke mye av. Derfor er det alltid en god idé å kombinere kokosnøtten med en potent proteinkilde, for eksempel i form av fisk, skalldyr eller magert kjøtt.

  • Pass på ikke å forveksle kokosvann og kokosmelk. Kokosvann, som er saften fra nøtten, er kalorifattig med masse elektrolytter, mens kokosmelk er en bearbeidet væske laget av kjøttet fra modne kokosnøtter. Den tilsettes ofte i asiatiske retter. Dessverre kommer den gode smaken med et skyhøyt innhold av kalorier – i et sånt omfang at en halv boks fort kan fordoble rettens kaloriinnhold. 

  • Kjøpetips: Nøtten bør kjennes tung ut, og det bør skvulpe når du rister den. ellers kan den være gammel.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: