Laks er supermat
Derfor bør du spise laks

Laks er proppfull av sunne næringsstoffer.

© iStock

Laks: Vitaminrik supermat

Laks er populært som aldri før - og med god grunn! Laks er nemlig supermat som nærmest er oversvømt av sunne stoffer, D-vitamin og omega-3.

9. januar 2019 av Martin Kreutzer

Laks

Laks fortjener definitivt betegnelsen supermat. Her får du vite mer om hvorfor laks er sunt, hvordan du best tilbereder den og mye mer. 


Beste valg av laks

Det er mye kritikk av oppdrettslaksen, som i motsetning til villaksen er løs i kjøttet og veldig fet. Medisinrester og dårlig kvalitet på fôret gjør at den dyrere er et bedre valg, men også mye sunnere enn villaksen – alternativt laks fra økologisk oppdrett. 

En norsk undersøkelse har dessuten vist at villaksen inneholder mer omega-3 enn oppdrettslaksen.


Beste tilberedning av laks

Generelt er laks sunt, nesten uansett hvordan den tilberedes, men det aller beste er å velge en fersk laks som du damper skånsomt i ovnen. 

Røkt laks inneholder masse salt og potensielt helseskadelige røkerester, mens det utenpå grillet laks kan dannes de samme skadelige steke-mutagenene som på kjøtt som er svidd.


Beste tilbehør til laks

Laksen har utrolig mange gode kvaliteter, deriblant masse gode fettstoffer. Men det gjør at tilbehøret helst bør være fettfattig for å holde kaloriinnholdet nede. Kombiner den derfor med en enkel – gjerne kålbasert – salat, og gled deg over at laksens fettstoffer hjelper deg med å ta opp flest mulig plantestoffer fra den supersunne kålen.


Beste tidspunkt å spise laks på

Laksen er så sunn at du kan spise den morgen, middag og kveld. I forhold til å få maks utbytte av laksen kan du med fordel spise den som en del av et godt restituerende måltid etter trening, der laksens næringsstoffer bidrar til å sette fart på helingen av de mikroskopiske skadene som naturlig følger med utfordrende treningsøkter.


Helsefordeler ved laks:

  • Laks er rik på D-vitamin: I vinterhalvåret er det en utfordring å holde energinivået oppe. Det kan til dels skyldes mørket og kulda, men ofte kan det også være noe så enkelt som mangel på D-vitamin. Dette hormonlignende vitaminet, som både gir energi, styrke og bedre humør, får vi fra sola og fra den fete laksen.

  • Laks er rik på kvalitetsproteiner: Uansett om det er metthet eller oppbygning av muskler som er målet, har du behov for kvalitetsproteiner. Laksen inneholder mange av disse viktige byggesteinene, og de er av høyeste kvalitet. Det blir ikke bedre enn det.

  • Laks er rik på sunne fettsyrer: Omega-3-fettsyrene står nærmest i kø for å styrke kroppen din på alle mulige måter. De er blant annet byggesteiner for hjernen, de holder kretsløpet friskt og sørger for å få bukt med begynnende overbelastningsskader.

  • Laks er rik på selen: I likhet med andre fisk og skalldyr er laksen rik på selen. Mineralet er blant naturens kraftigste antioksidanter, og styrker immunforsvaret, slik at risikoen for livsstilssykdommer reduseres.

  • Laks uten tungmetaller og pesticider: Dropp frykten for tungmetaller og pesticider. Problemene er primært knyttet til store rovfisk, som helleflyndre og håbrann, mens en laks av god kvalitet kan nytes uten bekymring.

Oppskrifter med laks

Laks hollandés: Klikk her

Laks på asiatisk: Klikk her

Laks i ovn med grønnkål: Klikk her

Omelett med laks: Klikk her

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: