© Istock

Makrell er en perfekt kilde til D-vitamin

Den fete makrellen er nesten blitt en av våre nasjonalretter. Vi bør være glad fisken er så populær, for ernæringsmessig er makrellen en innertier.

12. juni 2019 av Martin Kreutzer og Bo Frederiksen.

Den skyhøye mengden omega-3-fettsyrer er på alle måter gull verdt. De virker betennelsesdempende og bidrar dermed til å senke risikoen for livsstilssykdommer og belastningsskader. Og så er de byggesteiner for hjernen.

Proteinene er av høyeste kvalitet og egner seg meget godt til å reparere musklene etter en hard treningsøkt. Samtidig gjør de at måltidet hviler tungt og godt i magen i stedet for å forsvinne fort ned i tarmen og skaper dermed god metthet.

Med hele 8 mikrogram D-vitamin per 100 gram er makrellen en fantastisk kilde til solskinnsvitaminet du om våren og sommeren fyller opp ved å sole deg, men i vinterhalvåret er nødt til å få fra maten du spiser.

Ernæringsmessig favner makrellen svært bredt, for i tillegg til dens tre store styrker (nevnt over) er den også en kilde til selen, jern, niacin og flere andre mikronæringsstoffer som alle spiller en sentral rolle for kroppens biokjemiske funksjoner.

Bare dropp skinnet hvis du ikke synes det er godt. Der er ingen tungtveiende ernæringsmessige argumenter for å spise det, så bare la smaksløkene avgjøre om det skal fortæres eller kastes.

Makrell på beste måte

  • Beste valg: Det kan dessverre være vanskelig å få tak i fersk makrell, som også ofte er dyr. Helsemessig banker den ferske makrellen både røkt fisk og konservert. Tyr du til makrell på boks, så vær oppmerksom på at noen har et belegg på innsiden som avgir det helsemessig tvilsomme stoffet BPA. Men flere produsenter unngår stoffet og du bør derfor prøve å finne de typene.
  • Beste tilberedning: Det er supert å bake makrellen i ovnen. Steker du den, så hold igjen litt på varmen, for ved veldig høye temperaturer ødelegger du noen av fiskeoljene. Røkt makrell er det dårligste valget, fordi konserveringsmetoden tilfører skadelige stoffer du helst bør unngå. I små mengder er det ubetydelig, men spiser du makrell ofte, bør du se deg om etter andre varianter.
  • Beste tilbehør: Makrellen er veldig fet, og selv om fettet er av den sunne typen, betyr det at kaloriinnholdet skyter i været. Derfor bør makrellen helst spises sammen med fett- og kalorifattig tilbehør – for eksempel en skive grovbrød ledsaget av en kraftfull salat, som gjerne kan være basert på kål. Det gir måltidet tyngde og magen masse kostfiber å jobbe med.
  • Beste timing: Du bør ikke spise makrellen altfor tett før trening – med mindre du har lyst til å smake på den igjen og igjen og igjen! Fiskeoljen har det med å gi oppstøt, og derfor er det bedre å spise makrellen til frokost før du skal sitte stille på kontoret. Makrell passer også til kvelder når du ikke skal trene etterpå og det bare venter stille og rolige aktiviteter etter måltidet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: