Store portobellosopper
Portobello er en god alternativ kilde til ”kjøttsmaken” umami.© iStock

Portobellosopper booster helsa

Portobellosoppen er genial for helsa, året rundt. Den store soppen er full av helsefordeler, fattig på kalorier og smaksrik. What's not to like?

5. februar 2019 av Martin Kreutzer & Anne Larsen

Derfor er portobellosoppen det beste valget:

Andre typer sopp, som sjampinjong og kantarell, har noen av de samme kvalitetene som portobello, men den spesielle størrelsen og konsistensen gjør at den kan brukes mer kreativt i matlagingen. Bare det gjør at den fortjener en plass i kjøleskapet – og på matbordet. Portobello inneholder stort sett tørrstoff og har derfor mye smak.

Beste tilberedning av portobellosoppen: 

Det er utallige måter å tilberede soppen på. Hva du bør velge, avhenger først og fremst av hvordan du vil at den skal smake. Den kan både bakes, sauteres/stekes eller grilles. Én ting er likevel ”forbudt”, nemlig koking. Det gir en dårlig konsistens, og altfor mange av de gode mineralene i soppen forsvinner ut sammen med kokevannet.

Godt tilbehør til portobellosopp:

Portobellooppen er ekstremt kalorifattig, og de få kaloriene som finnes, kommer stort sett fra karbohydrater og litt protein. For at måltidet som helhet skal inneholde samtlige relevante næringsstoffer – og mette så bra som mulig – er det smart å kombinere soppen med en sunn fettkilde, for eksempel fra pesto, avokado eller en skje olje.

På dette tidspunktet bør du spise soppen: 

Soppen kan fint brukes på alle tidspunkter av dagen, men ettersom den gir svært få kalorier, egner den seg perfekt på dager da du er fysisk inaktiv og det er fornuftig å holde øye med kaloriene. Inngår den i et restitusjonsmåltid, bør du til gjengjeld tilsette litt ekstra karbohydrater for å sikre at du får i deg nok til å fylle energilagrene.

Les også: Vil du holde vekta, eller vil du gå ned i vekt? Bruk vår kalorikalkulator og se hvor mange kalorier du bør innta hver dag.

Portobellosoppens helsefordeler:
 

  • Det er knapt 20 kcal i en vanlig portobello­sopp. I praksis betyr det at en voksen mann forbrenner 40 sopp hvis han løper 10 kilometer. Så det er ikke soppen du legger på deg av!

  • Portobello er en super kilde til kalium, et mineral som blant annet virker gunstig på blodtrykket. Analyser viser at en enkelt sopp dekker rundt 20 prosent av hele dagsbehovet for kalium. 

  • I likhet med andre typer sopp inneholder portobello en spesiell aminosyre som ifølge flere forskere kan beskytte kroppens DNA mot oksideringsskader. Andre stoffer i soppen har betennelsesdempende egenskaper.

  • Soppen har en lang rekke vitaminer og mineraler, blant annet selen, som er en kraftig antioksidant, og B-vitaminet niacin, som spiller en sentral rolle i stoffskiftet i kroppen.

  • Unngå at soppen blir fuktig når du oppbevarer den. Den holder seg best i en papirpose i kjøleskapet der det er mørkt og kaldt. Lagrer du den slik, er den like frisk etter en uke.


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: