Forskjellige sitrusfrukter
© Thomas Dahl og wichmann+bendtsen

Sitrusfrukter: Vitaminrik supermat

De saftige, søte og syrlige sitrusfruktene er kjent for sitt høye vitamininnhold, men de har faktisk mye, mye mer å by på.

24. mai 2019 av Martin Kreutzer

Supermat: Sitrusfrukter

Appelsiner, mandariner og alle de andre sitrusfruktene er synonyme med C-vitaminer, og det er en av frukttypens store styrker. Som regel dekker 100 gram av en av fruktene et sted mellom 50 og 100 prosent av ditt daglige C-vitaminbehov, og i gamle dager reddet de mang en sjømann fra skjørbuk.

I dag er det nok ikke angsten for skjørbuk som får noen til å spise sitrusfrukt, men derimot den friske, smaken og det at de mange C-vitaminene skal gi god beskyttelse mot forkjølelse. 

Det er i hvert fall det man tror, men forskningen på det feltet klarer faktisk ikke å bevise at C-vitamin hjelper mot forkjølelse.

Til gjengjeld kan du glede deg over at du med mye C-vitamin i blodet gir kroppen optimale muligheter for å styrke ledd og sener. 

Det er blant annet av uvurderlig betydning for deg som belaster kroppen med hardt fysisk arbeid eller utfordrende trening. For etter hard trening hjelper C-vitaminene kroppens gjenoppbygning av ledd og sener – forutsatt at du har fått i deg gode mengder av vitaminet.

Treningsmessig er det også interessant at C-vitaminrike frukter og grønnsaker fremmer opptaket av jern fra maten. Det er viktig hvis du sliter med lav blodprosent eller gjerne vil gi kroppen muligheten til å produsere flere røde blodlegemer, som kan transportere masse oksygen rundt i systemet.

Sitrusfruktene egner seg både til hovedretter, desserter, smoothie og mye annet. Så spis i vei, og nyt den friske dosen med vitaminer.

Alt du må vite om sitrusfrukter:

  • C-vitamininnholdet er høyt i alle, men det er stor forskjell på appelsinens 60 mg/100 gram og mandarinens forholdsvis beskjedne 27 mg.
  • Den gigantiske pomeloen er både rik på energigivende karbohydrater og styrkende C-vitaminer. Det gjør den til en perfekt del av et restitusjonsmåltid etter trening.
  • Sitrusfruktene skjuler flere hundre plantestoffer som potensielt kan bidra til å styrke immunforsvaret. Så selv om C-vitaminene kanskje ikke hindrer forkjølelse, kan det være andre deler av sitrusfruktene som hjelper.
  • Skal du bruke skallet, så velg en økologisk, usprøytet appelsin, lime eller sitron. De konvensjonelt dyrkede er fulle av sprøytemiddelrester.
  • Det er eteriske oljer som gir skallet den karakteristiske smaken. De virker samtidig bakteriedrepende og kan berolige magen. Bruk derfor skallet når det passer, og gled deg over karakteristisk smak og godt bidrag til helsa.
  • Det er bra med fiber i sitrusfruktene. Som regel ligger innholdet mellom 2 og 3 gram per 100 gram, noe som betyr at en enkelt appelsin faktisk dekker opp mot 10 prosent av det daglige behovet for de ufordøyelige planterestene.
  • TIPS: Dropp juicen. Den har nesten ikke fiber og har mistet de fleste plantestoffene. Derimot har den like mange kalorier som brus og metter nesten ikke. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: