Søtpoteter på trestubbe

En perfekt del av restitusjonsmåltidet etter trening

© iStock

Styrk immunforsvaret med søtpotet

Søtpoteten er den vanlige potetens fiberrike fetter, som tilfører kroppen masse sunne kvaliteter.

7. februar 2019 av Martin Kreutzer & Anne Larsen

Alt om søtpotet

Med sine 2,7 gram fiber per 100 gram inneholder søtpotet omtrent dobbelt så mye fiber som vanlig potet. Det er bra både for metthetsfølelsen og fordøyelsen.

Søtpotet styrker immunforsvaret

Mens vanlige poteter stort sett bare kan skryte av C-vitaminer – og det er det i praksis bare nypoteter med skall som inneholder nevneverdige mengder av – er den oransje fetteren proppfull av antioksidanter som styrker immunforsvaret, spesielt i form av betakaroten, som nesten bare gulroten inneholder mer av.

Søtpotet er bra for skjelettet

Sier vi kalsium, tenker du garantert på melk og ost. Men faktisk er søtpotet også en fremragende kilde til mineralet som styrker skjelettet. Det gjør den ypperlig for dem som ikke liker – eller tåler – meieriprodukter.

Derfor er søtpoteten søt

Den søte smaken skyldes at det er en del sukkerarter i søtpotet. I motsetning til stivelsen i vanlig potet smaker de søtt, noe som ikke bare tilfører måltidet spennende smak, men også kan hjelpe deg med å få bukt med søtsug og dermed holde deg slank. Undersøkelser viser at stimulering av samtlige smaksløker i samme måltid gir veldig god metthet.

5000 varianter søtpotet

Det er interessant at vi her hjemme stort sett tenker på én bestemt type rotfrukt når vi snakker om søtpotet. På verdensbasis finnes det over 5.000 ulike varianter, som ikke bare varierer i størrelse, men også i farge, konsistens og næringsinnhold.

>> Få masse treningstips, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Enda bedre!

 • Beste valg: På verdensbasis finnes det utallige varianter av søtpoteten, men her hjemme er vi ofte nødt til å ta til takke med hva den lokale matbutikken tilbyr. Er det mulig å velge, så ta dem som utstråler kraftigst farger. De skarpe fargene skyldes en del av antioksidantene den inneholder, og derfor kan du forvente en ekstra helsebonus ved å velge dem som drar blikket til seg.

 • Beste tilberedning: Søtpotet er ganske takknemlig å tilberede, siden det kan gjøres på et utall forskjellige måter. I tillegg til å la smakspreferansene styre, kan du også vurdere hvor fort du har behov for karbohydratene i rotfrukten. Undersøkelser viser at de etter baking og steking frigjøres dobbelt så fort som ved koking. Putt dem derfor i ovnen hvis du vil ha raskt påfyll etter trening.

 • Beste tilbehør: Kombiner den gjerne med et bra stykke kjøtt, fisk eller fugl, så proteinene demmer opp for blodsukkerpåvirkningen. Ha gjerne også litt fett i retten. Spesielt betakarotenen den inneholder krever litt fett for at kroppen tar den opp skikkelig. Er du på ferie, så sjekk at søtpoteten ikke serveres innbakt i kakedeig. Den kombinasjonen er populær mange steder, men ikke særlig sunn.

 • Beste timing: Generelt gjelder det for rotfrukter og annet karbohydratrikt tilbehør at kroppen tar opp næringsstoffene best hvis musklene er vakt til live. Søtpoteten er derfor perfekt til å tilføre friske forsyninger til slunkne energilagre like etter en løpe- eller sykkeltur. I tillegg til å sikre god restitusjon forhindrer dette også at en ufrivillig blodsukkerøkning gjør deg trøtt og gir økt magefett.
Oppskrift med biff og søtpotet

Biff med pommes frites blir mye sunnere når tilbehøret er lagd av søtpotet.

Oppskrift med søtpotet: Biff med søtpotet frites

Ingredienser (2 personer):

300–400 g filet av oksekjøtt
2 ss. olivenolje
500 g søtpotet
Litt salt
Litt svart pepper


Fremgangsmåte:

 • Sett ovnen på 200°.
 • Skjær søtpotetene i staver.
 • Bak potetstavene i ovnen med olivenolje, og krydre med salt og pepper. 
 • Ta dem ut når de har fått en gyllen farge.
 • Krydre biffen med salt og pepper. 
 • Stek den kort i en svært varm panne til ønsket konsistens.
 • Server med ferske asparges, og eventuelt ketsjup.

Næringsinnhold pr. person:

Energi: 501 kcal
Protein: 41,2 g
Fett: 20,3 g
Karbohyd.: 42,5 g
Kostfiber: 7,5 g

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: