© iStock

Supermat: Blåbær

Norske ernæringseksperter kåret nylig blåbær til en av de fem sunneste matvarene du kan spise. Og ikke uten grunn: De små bærene holder hjernen skarp, lindrer muskelømhet og styrker hver eneste celle i kroppen.

2. august 2019 av Martin Kreutzer

Det fargerike skallet viser tydelig at det er kraft i de små blåbærene. Men fargen er mer enn estetikk og kommer fra såkalte antocyaniner, som hører til naturens mest kraftfulle plantestoffer.

Undersøkelser viser at stoffene i blåbær kan bremse skadelig oksidering av hjernen og dermed holde deg åndsfrisk når du blir eldre. Trener du hardt, kan du også glede deg over at de samme plantestoffene kan redusere muskelverking i dagene etter en krevende treningsøkt.

I tillegg står en rekke andre stoffer i kø for å styrke cellene i kroppen. Det er for eksempel enorme mengder C-vitamin i bærene, noe kroppen blant annet bruker til å ta opp jern fra maten. Den store mengden kostfiber holder magen i gang og beskytter mot forskjellige livsstilssykdommer. Og karbohydratene gir drivstoff til hjerne og muskler, slik at du nyter godt av et boblende overskudd hele dagen.

Enda bedre

Beste valg:

Kjøper du en pakke med 100 gram bær, så velg de minste bærene. Mange små kuler har til sammen en større overflate enn de store bærene. Og siden det er mest kraft i skallet, gjelder det altså å tenke små og mange bær. Da unngår du også de store som ser lekre ut, men er bleke i kjernen, næringsfattige og har lite smak.

Beste tillaging:

Det beste er å spise bærene rå, for all varmebehandling stjeler litt av de verdifulle antioksidantene. Du kan for eksempel ha en neve friske bær i salaten, i yoghurten eller på frokostblandingen. Fryste bær er ingen katastrofe. De er forvellet og fryst ned rett etter innhøsting og inneholder derfor nesten like mange næringsstoffer som friske bær.

Beste tilbehør: 

Blåbær er rene karbohydratbomber og derfor fine å kombinere med fett og protein for å få et godt sammensatt måltid. Du kan spise en neve mandler sammen med bærene, men de passer også godt sammen med mandler oppå skyr og andre surmelksprodukter eller i en salat tilsatt litt kylling eller skiver av parmesan.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: