© Istock

Supermat: blåskjell

Blåskjell er en fantastisk kilde til stoffer som øker yteevnen. De inneholder mye jern og protein av høy kvalitet, stoffer som er viktige for både helsen og restitusjonen.

14. januar 2015 av Martin Kreutzer

Derfor bør du spise blåskjell

Hvis du gjerne vil ha det beste fra fisken og den blodige biffen, er blåskjell en virkelig perle. De små, grå skjellene ser kanskje beskjedne ut, men er blant naturens virkelige blinkskudd for den som trener og vil leve sunt.

Først og fremst inneholder skjellene svært mye protein av høy kvalitet. 100 gram blåskjell gir deg hele 15 gram protein, som setter fart på restitusjonen etter en hard treningsøkt.

I tillegg har de små skjellene så høyt jerninnhold at det får biffen til å blekne av misunnelse. Du kan dekke nesten hele dagsbehovet med en liten porsjon til middag. Blåskjell har også mye vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller.

I tillegg får du en rekke kraftfulle vitaminer og mineraler, for eksempel selen og E-vitamin. Skjellene er dessuten svært kalorifattige med bare 54 kcal per 100 gram, og det lille fettet som finnes, er av det sunne slaget.

Enda bedre!

  • Beste valg: Ferske blåskjell har mest vitaminer og mineraler og er et opplagt valg. De har sesong hele året, men akkurat nå er kvaliteten på sitt beste. Fryste skjell kan være et alternativ hvis du ikke får tak i ferske. Hermetikk er også greit, men livet på boks går litt utover smak, konsistens og kraft.
  • Beste tillaging: Hvis du koker skjellene, ender en del av næringsstoffene i kokevannet, og da mister du de gode vitaminene og mineralene hvis du heller det ut. Bruk i stedet kokevannet i en suppe eller gryterett for å få fullt utbytte. Eller du kan dampe skjellene, for jo mindre de er i kontakt med det kokende vannet, desto mindre næring mister de.
  • Beste tilbehør: Spis blåskjellene sammen med grove grønnsaker, for eksempel ulike typer røtter, kål eller belgfrukter. Velg gjerne typer som inneholder mye C-vitamin, for vitaminet øker opptaket av jern i kroppen. De grove grønnsakene kombinert med proteinene i blåskjellene sørger for at maten metter godt og lenge.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: