© iStockphoto.

Supermat: bønner

Med et høyt proteininnhold, masser av kostfiber samt vitaminer og mineraler er bønner rene supermaten.

9. juni 2019 av Martin Kreutzer

Derfor bør du spise bønner

Bønner er en ypperlig vegetabilsk proteinkilde med masse kostfiber, vitaminer og mineraler. De inneholder blant annet folat og jern, slik at kroppen kan produsere de røde blodlegemene som må til for å transportere oksygen ut til musklene.

I tillegg er bønnene karbohydratrike og hjelper til med å fylle energilagrene. Karbohydratene gir langsom blodsukkerpåvirkning, slik at blodsukkeret holder seg stabilt.

Enda bedre!

  • Beste valg: Akkurat som vanlige hvite bønner er smørbønner (limabønner, butter beans) enda litt bedre enn de brune. Proteininnholdet er 15–20 prosent høyere, og de har mer fiber og ekstra mange vitaminer og mineraler. Men alle tørkede bønner er fulle av sunne stoffer, så det kan ikke bli feil uansett hva slags type du velger.
  • Beste tillaging: Hermetiske kan brukes med det samme, mens tørkede bønner må ligge i bløt i 10–12 timer. Hell av vannet før du koker bønnene. Årsaken til den litt omstendelige behandlingen er at tørkede bønner inneholder giftstoffet lektiner, som kan gi kraftig mage-tarmforgiftning hvis bønnene ikke vannes ut først.
  • Beste tilbehør: Ved å kombinere tørkede bønner med en animalsk proteinkilde som storfekjøtt, utnytter du proteinene optimalt. Vær også klar over at bønnene inneholder nesten like mye karbohydrater som samme mengde pasta. Prøver du å gå ned i vekt, er det altså lurt å unngå andre stivelseskilder i måltidet.

Oppskrift på picadillo med smørbønner: Klikk her!

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: