Enestående sunn. Brokkoliens mange tusen forgreninger inneholder svært mange antioksidanter som blant annet bidrar til et sterkere immunforsvar.© Colourbox

Supermat: brokkoli

Brokkoli er nesten i sunneste laget – og aller best når den spises sammen med en diger blodig biff.

8. januar 2014 av Martin Kreutzer.

Noen vil kanskje hevde at brokkoli ikke er utpreget machomat. Den gode nyheten er likevel at brokkoliens mange gode egenskaper forsterkes kraftig når du kombinerer den med rikelige mengder kjøtt. Og spise den, det bør du.

Den har nemlig et uforlignelig innhold av antioksidanter – faktisk så mange at brokkoli regnes som en av de aller sunneste matvarene som finnes. Derfor får den også betydelig oppmerksomhet fra blant annet kreftforskere, som ser den som et våpen de kan bruke til å bremse veksten i kreftceller. Kreftforebygging er likevel bare én av en lang rekke av gode egenskaper.

Brokkoliens evne til å holde forkjølelser fra livet og redusere treningsverk etter harde økter, er også verdt å nevne. I tillegg er den særdeles kalorifattig og rik på fiber. Dermed blir du god og mett av få kalorier.

Enda bedre!

  • Beste valg: Frisk brokkoli nærmest strutter av gode stoffer og er klart å foretrekker. Særlig innholdet av C-vitamin er betydelig høyere enn i dypfryst brokkoli. Og velg gjerne økologisk brokkoli, hvis du kan. Da slipper du jobben med å rengjøre den grønne saken for rester av sprøytemidler.
  • Beste tilbereding: Et kort oppkok er den optimale tilberedingsmetoden. Det kokende vannet tar livet av eventuelle bakterier som måtte skjule seg i alle kriker og kroker. Samtidig blir brokkolien litt mykere, og dermed lettere å spise. Ved å koke den ganske kort fremfor å gjennomkoke den, beholder den også det høye innholdet av viktige antioksidanter.
  • Beste tilbehør: En av brokkoliens sterkeste sider er det skyhøye innholdet av C-vitamin som gjør det lettere for kroppen å ta opp jern fra maten. Derfor er det optimalt å servere grønnsaken sammen med en god og jernholdig biff. En ekstra bonus ved denne kombinasjonen er at kjøttproteinene er av svært høy kvalitet og forsterker verdien av proteinene i brokkolien.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: