© Istock

Supermat: chili

Den hissige lille frukten er kjent for å å få svetten til å renne og sette fart på forbrenningen. Men det er faktisk bare noen av chiliens mange kvaliteter.

9. november 2015 av Martin Kreutzer

Supermat

Chilipepper kan være en brennhet fornøyelse. Særlig hvis du setter tennene i de hvite frøveggene, som er proppfulle av det kruttsterke stoffet capsaicin. I tillegg virker plantestoffet som en turbo på forbrenningen, som stiger med flere prosent med en gang du får det i deg.

Om det er noe som kan brukes rent slankemessig, avhenger av hvor ofte du spiser chili og hvor sterk variant du velger. Det er bare påvist at stoffskiftet reagerer når det er saft og kraft i chilien, og siden man ganske fort venner seg til en bestemt styrke, må man jevnlig trappe opp til noe sterkere.

I realiteten er vel heller ikke forbrenningseffekten chiliens største styrke. Det er nok snarere evnen til å løfte måltidets øvrige smaksnyanser, innholdet av kraftige antioksidanter som styrker immunforsvaret, og ikke minst masse C-vitamin som kroppen bruker til å bygge sterke ledd og sener.

Enda bedre!

  • Beste valg: Skal retten ha fylde og delikat smak, gå for milde varianter, som vanlig paprika. Er du derimot ute etter å gjøre den hottere, velg jalapeño, habanero eller andre sterke varianter. En god rettesnor i forhold til styrken, er de såkalte Scoville heat units, som beskriver styrken i de ulike sortene.
  • Beste tillaging: Det kan være smart å legge inn chili i restitusjonsmåltidet etter en hard treningsøkt, da den brennende smaken får kroppen til å skille ut en masse endorfiner, som virker smertelindrende. Dessuten fremmer chilien jernopptaket fra kjøttet, slik at kroppen kan produsere flere røde blodlegemer, mens C-vitaminene reparerer ledd og sener.
  • Beste tilbehør: Sterk chili egner seg best til retter der smaken ellers vil være litt flat og anonym, som for eksempel gryteretter med kjøtt. Men viser det seg at du har hatt i for mye chili, kan du gjøre retten litt mildere ved å tilsette melk eller fløte for å ta bort det verste.

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: