© iStockphoto

Supermat: egg

Egg er faktisk en eneste stor vitaminpille som du trygt kan spise hver dag – og spesielt når du skal restituere etter hard trening.

23. januar 2015 av Martin Kreutzer

Egg er genial mat når kroppen skal restituere seg raskt etter en hard treningsøkt. De inneholder nemlig store mengder protein av høy kvalitet, og dermed får du også en optimal mengde aminosyrer som fremmer restitusjonen.

Mye har vært sagt og skrevet om egg, ikke minst at de gir skyhøyt kolesterol. I dag vet vi bedre, og nyere internasjonal forskning har gang på gang frikjent og hedret hele egget som en udiskutabel helsebombe.

Selv når det gjelder den utskjelte gule eggeplommen, har vi blitt klokere. Ifølge den nyeste forskningen kan vi trygt spise egg hver dag fordi de inneholder så mange oppbyggende stoffer og tilfører kroppen både E- og D-vitamin, jern, protein, selen og sunne fettsyrer. Vi vet også at de sunne stoffene primært kommer fra selve eggeplommen.

Egg metter dessuten godt og gjør det lettere å holde seg unna søtsaker utover dagen.

Enda bedre!

  • Beste valg: Egg er egg når det gjelder ernæringsmessig kvalitet, så du kan velge de eggene du vil. Det er ingen forskjell på kvaliteten når vi sammenligner egg fra burhøns med egg fra frittgående og økologiske høner. Men er du opptatt av dyrevelferd, er egg fra frittgående eller økologiske høner det beste valget.
  • Beste tillaging: Det spiller ingen rolle om du koker dem, steker speilegg, lager eggerøre eller spiser eggene rå, for uansett hvordan du tilbereder dem, får du i deg alle de gode stoffene. Norske egg som selges i butikk og er pakket i kartong, er underlagt regelverk om salmonellagaranti. Egg som er pakket i kartong, kan derfor trygt spises rå.
  • Beste tilbehør: Egg er supersunt og gir protein av samme høye kvalitet som det du finner i de beste kjøttutskjæringene. De inneholder imidlertid en del fett, omtrent like mye som middels fet kjøttdeig, og derfor er det lurt å kombinere egg med magert tilbehør som grove grønnsaker og ferskpoteter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: