© iStock

Supermat: gresk yoghurt

En god gresk yoghurt gir deg både en fantastisk metthetsfølelse og masse styrkende stoffer. Perfekt hvis du presser kroppen med hard trening.

20. januar 2019 av Martin Kreutzer

Supermat

Den greske yoghurten er nesten like proteinrik som den islandske varianten skyr, men som proteinkilde er den likevel litt oversett. Det henger nok sammen med at det er høyere fettinnhold i den greske yoghurten, noe som har fått mange til å gå for den hippe fetteren fra Sagaøya i stedet.

Men det er synd, for selv om mange lenge har trodd at mettet fett fører til hjerte- og karsykdommer, er det faktisk lite vitenskapelig dokumentasjon for akkurat den sammenhengen. Derfor har stadig flere forskere skiftet standpunkt de siste årene, og frykten for melkefettet er mindre enn tidligere.

Det endrer naturligvis ikke det faktum at en høyere fettprosent gir flere kalorier. Men det åpner for at man gjerne kan velge de litt fetere variantene av og til. Det kan for eksempel være i retter som er så magre at både metthetsfølelsen og konsistensen blir løftet vesentlig av litt kremet fett.

Enda bedre!

  • Beste valg: Gresk yoghurt finnes i et utall varianter, hvor det primært er fettinnholdet som skiller dem. Har du rom for kaloriene, er det ekstra smak i variantene med 10 prosent fett. Men blir det for mye av det gode, kan du blande den greske yoghurten med like deler skyr og dermed få en yoghurt med 5 prosent fett og skyhøyt proteininnhold.
  • Beste tidspunkt: Flere undersøkelser har vist at inntaket av proteiner like etter hard trening setter fart på restitusjonen. Enda bedre blir det hvis du etter en hard treningsdag også hiver i deg et måltid rikt på melkeprotein rett før leggetid. Da vil proteinene sive ut i blodet i løpet av natten, og bidra til optimal gjenoppbygging av de ødelagte muskelvevene.
  • Beste tilbehør: Yoghurten har masse protein, fett og kalsium. Til gjengjeld er det verken antioksidanter eller C-vitaminer i den, og karbohydratnivået er svært lavt. Kombinerer du den med kraftfulle bær og for eksempel en grov kornblanding med tørket frukt, har du skapt et ernæringsmessig blinkskudd av et styrkende måltid.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: