Havregryn er sunt
Derfor er havregryn sunt.

Spiser du havregryn til frokost? Det burde du gjøre - en tallerken med havregryn sørger nemlig for en perfekt start på dagen!

© Colourbox

Supermat: Derfor er havregryn sunt for deg

En tallerken havregrøt til frokost, og du får verdens beste start på dagen. Havren er full av karbohydrater, vitaminer og sunne fettsyrer.

Havregryn

Havregryn er frokostklassikeren fremfor noen. De små flakene smaker utmerket og koster heller ikke all verden. De fleste vet også at havregryn er sunt. Men hvor sunne de faktisk er, kommer nok overraskende på mange. For flakene inneholder nesten alle næringsstoffer og mineraler. 

Havregryn er sunn og enkel frokost

Det er lite som er enklere å tilberede enn en tallerken med havregryn. Du trenger ikke gjøre noe annet enn å helle melk over.

Hvis du vil gjøre litt ekstra ut av havregrynene, så kan du lage havregrøt av dem. Kutt opp et eple og topp med litt bær, kanel eller rosiner, så har du en sunn, enkel og god frokost med havregryn.

Vi forteller deg hvorfor det er lurt å starte dagen med en god porsjon havregrøt.

Innehåll

Hva er sunt med havregryn?

Hva er næringsinnholdet i havregryn?

Havregryn inneholder langsomme karbohydrater

Supergrynene fyller deg opp med fiber

Havregryn er en god kilde til protein.

Hvor mye havregryn bør man spise?

Hva er best – havregryn eller havregrøt?

Hvordan lager man sunne ristede havregryn?

Hvor mange kalorier er det i havregryn? 

Hva er sunt med havregryn?

Havregryn er fulle av gode karbohydrater, som gir energi til en lang dag. Havregryn inneholder mange mineraler og vitaminer, som for eksempel B- og E-vitaminer, som beskytter mot sykdom og holder kroppen sunn og frisk. B-vitaminene inngår i alle kroppens stoffskifteprosesser og bidrar derfor til å få hele maskineriet til å fungere. Er du ekstra utsatt, for eksempel på grunn av mye trening eller en stresset hverdag, øker behovet, og da er det lurt ha havregryn på menyen. E-vitamin er en viktig medspiller i et robust immunforsvar. De amerikanske forskerne bak en vitenskapelig artikkel om vitaminets betydning for nettopp immunforsvaret konkluderer med at vitamin E er et av de mest effektive næringsstoffene for å styrke immunforsvaret.

Havregryn er faktisk også rik på proteiner som metter godt, samt mange hjertevennlige fettsyrer, som virker gunstig på både blodårer og kretsløp.

Hvis du spiser 100 gram havregryn, dekker du også en tredjedel av ditt daglige behov for fiber. Fiber hjelper blant annet fordøyelsen og bidrar til å forebygge hjerte- og karsykdommer. 

kvinna i tränings-kläder äter havregryn
Havregryn er ypperlig før trening

De langsomme karbohydratene sikrer stabilt blodsukker og energi til treningen.

Næringsinnholdet i havregryn (innh./100g)

 • Energi (kJ): 1544
 • Energi (kcal): 366
 • Protein: 12,9 g
 • Karbohydrat: 58,3 g
 • Kostfiber 9,9 g
 • Fett 6,9 g
 • E-vitamin (a-TE): 0,750
 • B1-vitamin: 0,416 mg
 • B2-vitamin: 0,107 mg
 • B6-vitamin: 0,142 mg
 • Folat (µg): 50,4
 • Natrium: 1,62 mg
 • Kalium: 386 mg
 • Kalsium: 115 mg
 • Magnesium: 155 mg
 • Jern: 3,86 mg
 • Sink: 2,99 mg
 • Stivelse: 57,9 g

DTU Fødevareinstituttet

Havregryn inneholder langsomme karbohydrater

Karbohydrater er ikke bare karbohydrater. Det finnes usunne, tomme karbohydrater, som du finner i tradisjonell pasta, lyst brød, godteri, sukker og kaker. Og så finnes det sunne karbohydrater, som går sammen med andre gode næringsstoffer og skaper en råvare full av styrke. Eksempler på kilder til disse er grovbrød og fullkornsprodukter som havregryn.

Fordelen ved de sunne karbohydratene er mange:

– Du får ikke bare energi, men også en lang rekke næringsstoffer, som hjelper kroppens stoffskifteprosesser, holder tarmsystemet sunt, styrker kretsløpet og på andre måter bidrar til god helse.

– Karbohydratenes samspill med proteinene og fibrene i havregrynene gir en metthetsfølelse som varer lenge, i motsetning til for eksempel cornflakes, som nesten utelukkende består av karbohydrater.

– Den gode metthetsfølelsen og sammensetningen av næringsstoffer gjør at havregryn, til tross for de forholdsvis mange kaloriene, er et ganske godt valg hvis du vil slanke deg. Du vil være mett lenger og holde blodsukkeret stabilt, noe som er en god beskyttelse mot søtsuget.

Supergrynene fyller deg opp med sunne fiber

Havregryn har høyt innhold av fiber, både vannoppløselige og ikke-vannoppløselige fibre. Blant de vannoppløselige fibrene finnes blant annet betaglukan, som beviselig forbedrer fordøyelsen og kan bidra til å senke innholdet av kolesterol i blodet. Det skyldes at fibrene i havregryn er mer eller mindre ufordøyelige. På veien gjennom tarmsystemet binder de noen av de naturlige gallesyrene og gallesaltene som finnes i tynntarmen – og trekker dem med ned i tykktarmen. Tynntarmen må riktignok bruke gallesyre og gallesalter til den naturlige fettfordøyelsen og vil derfor begynne med å produsere ny gallesyre og nye gallesalter. De dannes i leveren fra kolesterol.

På den måten kan betaglukan og andre oppløselige fibre bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. 

Les mere her: Seks grunner til å spise fiber

Havregryn er en god kilde til protein

Havregryn er en ganske god kilde til protein med 12,9 gram per 100 gram. Det er ikke fullt så mye som i de mest proteinholdige matvarene, som for eksempel rå soyabønner (36 gram per 100 gram) og kyllingfilet (22 gram per 100 gram), men det gir likevel en god start på dagen når det gjelder det anbefalte daglige proteinbehovet. 

Hvad er bedst - rå havregryn eller havregrød?

Det ene er som sådan ikke sundere end det andet. Der, hvor der kan være en forskel, er i kalorieindtaget. Du vil naturligt indtage færre kalorier, når du spiser havregrød, da der kun skal en enkelt deciliter gryn til en forholdsvis stor portion grød. Det skyldes, at grynene svulmer op, når de bliver kogt.

Vil du spare ekstra på kalorierne, kan du også vælge at koge havregrynene i vand frem for i mælk. 

Prøv vår kremet havregrøt med nydelig topping.

Hvit skål med havregrøt.
Lag havregrøt og spar noen kalorier.

Havregrøt er ikke sunnere enn rå havregryn, men kaloriinntaket kan være mindre.

Hvor mye havregryn bør man spise om dagen?

Det samme gjelder for havregryn som for andre matvarer: at de skal være en del av et variert kosthold, som inneholder masse grønnsaker, fullkornprodukter, belgfrukter, fisk og magre meieriprodukter.

Havregryn er et fornuftig valg som del av et sunt kosthold – og med en porsjon havregryn og en-to skiver grovbrød er du allerede oppe på helsemyndighetenes anbefalte 70–90 gram fullkorn om dagen.

Er det mange kalorier i havregryn?

Selv om det er relativt mange kalorier i havregryn, trenger du ikke være redd for å spise en porsjon av de sunne grynene til frokost. For havregryn holder deg mett lenge og hjelper deg i kampen mot søtsuget.

En porsjon havregryn (ca. 30 gram) inneholder bare 109 kalorier. Derfor kan du selv i forbindelse med vekttap, toppe grynene med rosiner, nøtter og skummetmelk og likevel skape et sunt, kalorifattig slankemåltid.

Hvordan lager man sunne ristede havregryn?

Det finnes utallige gode oppskrifter på ristede havregryn – noen med sukker og smør, andre med honning og olje. Her er en enkel og sunn oppskrift på ristede havregryn med honning og kokosolje. Er du ikke glad i smaken av kokos, så husk å velge smaksnøytral kokosolje. Du kan også fint erstatte kokosolje med nøtteolje. 

Stekepanne med ristede havregryn/granola
Ristede havregryn egner seg godt som topping.

Prøv dine sunne, hjemmeristede gryn på skyr eller yoghurt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: