Masse selen En av laksens mindre kjente egenskaper er det fantastiske seleninnholdet. Selen er en av naturens kraftigste antioksidanter og bidrar blant annet til å forebygge sykdom.

Supermat: laks

Et imponerende innhold av blant annet sunne fettsyrer, protein og D-vitamin gjør laksen til noe av det sunneste fra naturens spiskammer.

Supermat Man kan med en viss rett hevde at laks er noe av det sunneste du kan få i deg. Enten du spiser fisken i forbindelse med trening eller som et vanlig middagsmåltid med familien, gir den et rikt tilskudd av flere sunne og styrkende næringsstoffer. Du får for eksempel mye n-3-fettsyrer – også kalt omega-3 – som forskere og helseeksperter synes er helt fantastisk.

Når fettsyrene tas opp av kroppen, forsterkes cellenes evne til å kvitte seg med avfallsstoffer og ta til seg næringsstoffer. Det gir rett og slett mer robuste celler. I treningssammenheng er fettsyrene geniale, fordi de forebygger og behandler betennelsestilstander og demper treningsverk.

Laks på middagstallerkenen blir ikke mindre attraktivt av at fisken er full av D-vitamin og protein som sørger for å holde muskelstyrken ved like.

Enda bedre!

  • Beste valg: Velg villaks hvis du kan. Den vil normalt inneholde mer omega-3 enn oppdrettslaks. Og velg gjerne fersk laks fremfor røkt, siden den verken inneholder salt eller andre tvilsomme stoffer fra konserveringsprosessen.
  • Beste tilbereding: Laks kan tilberedes på utallige måter, men aller best er det å dampe den. Gjerne i ovnen og eventuelt i aluminiumsfolie slik at den ikke tørker ut. Pass på at du ikke svir laksen hvis du steker eller griller. Da dannes nemlig såkalte stekemutagener som kan være kreftfremkallende.
  • Beste tilbehør: Laks er en ganske fet fisk, så er du kaloribevisst, bør du sørge for at de øvrige ingrediensene er relativt magre. Det kan for eksempel være poteter og blomkål tilsatt en saus av tomatpuré eller en salat med gulrot. De fettløselige A-vitaminene i gulrot tas nemlig lettere opp sammen med fettet i laksen.

Oppskrift på grillet laks med gulrot- og fennikelsalat: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: