MØRK SJOKOLADE Mørk sjokolade er i små mengder bra for hjertet.

Supermat: Mørk sjokolade

Du kan fint legge bort den dårlige samvittigheten overfor sjokoladesuget. En god mørk sjokolade er full av helsegevinster.

12. februar 2019 av Martin Kreutzer

BESTE VALG:

I utgangspunktet sier kakaoinnholdet noe om hvor sunn sjokoladen er, så gå for varianter med over 70 prosent. Men det er bare en del av forskjellen på sunn og usunn sjokolade. I mange billig- sjokolader er deler av kakaosmøret erstattet av billigere planteoljer eller animalsk fett. Dermed reduseres også innholdet av styrkende fettsyrer. Se derfor alltid etter ”skurker” på lista over ingrediensene.

BESTE TILBEREDNING:

Det er greit å smelte sjokoladen ved moderate temperaturer, men ha i bakhodet at de helsebringende plantestoffene forsvinner ved for høy varme. Smak dessuten på sjokoladen for å avsløre kvaliteten. Mangler den bitre smaken, skyldes det at produsenten har fjernet en del av kakaoens proantocyanidiner, som styrker immunforsvaret (men smaker bittert), for å få en mildere smak.

BESTE TILBEHØR:

Mørk sjokolade er ganske rik på fett, så unngå at kalori-regnskapet får en smell ved å matche den med fettfattige råvarer. Spesielt litt uniformt-smakende matvarer får en spiss når de får selskap av den mørke sjokoladen. Det gjelder for eksempel syrlig frukt, men også fjærkre og annet mildt kjøtt får en god kontrast hvis du for eksempel har litt mørk sjokolade i sausen.

BESTE TIMING:

Det finnes ikke noe feil tidspunkt for å nyte en god sjokolade, men det ekstremt høye kalori-innholdet gjør at det er noe man kanskje spesielt bør nyte på treningsdager, når man har skapt rom for litt ekstra energi. Er du presset på jobben eller i privatlivet kan noen biter god mørk sjokolade ha en nærmest terapeutisk effekt hvis de inntas på kvelden.

Slik påvirker mørk sjokolade kroppen din:

1. Britiske forskere har dokumentert at 50 gram mørk sjokolade daglig, forbedret tilstanden markant blant pasienter som var sykmeldt på grunn av kronisk utmattelse. Forskerne pekte på kakaoens høye innhold av teobromin og andre plantestoffer som årsaken til den oppkvikkende effekten, som ikke ble oppnådd med lys sjokolade.

2. Kakaoens bioaktive stoffer, de såkalte flavonoidene, er sunne, men undersøkelser har også vist at enkelte av stoffene trolig kan være vanedannende hvis du over tid inntar store mengder kakao. Føler du deg avhengig av mørk sjokolade, er det lurt å vurdere forbruket og eventuelt forsøke en ”nedtrapping”.

3. Mørk sjokolade metter svært godt. Det skyldes den intense og vedvarende smaken, som gjør at hver lille bit kan nytes i lang tid. Undersøkelser viser dessuten at sjokoladens stearinsyre er så hard i strukturen at vi bare klarer å fordøye en liten del av den. Resten passerer gjennom systemet, noe som medvirker til at den mørke sjokoladen ikke er så fetende som man kunne frykte.

4. Mørk sjokolade bugner av plantestoffer som styrker kroppens immunforsvar og bidrar til å holde kretsløpet friskt. Kakaoen inneholder en rekke ulike stoffer som har det fellestrekket at de er sunne for kroppen på samme måte som stoffene i te, bær og naturens andre antioksidantkilder.

5. Mørk sjokolade påvirker frigjøringen av endorfiner og serotonin i hjernen – stoffer som hjelper mot stress, øker følelsen av velvære og har en positiv effekt på humøret. Dette ble nylig bevist i et australsk forskningsforsøk. Etter 30 dager med høyt inntak av mørk sjokolade rapporterte deltakerne om både økt ro og selvtilfredshet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: