Skål med nøtteblanding
© iStock

Supermat: Nøtter

Ikke frykt kaloriene. Nøtter er et av naturens store blinkskudd, og hører hjemme i ethvert sunt kjøkken.

10. oktober 2019 av Martin Kreutzer

Spis nøtter med god samvittighet

Mange tenker umiddelbart «huff, det er så mange kalorier i nøtter», og kutter det helt ut av kostholdet. Men ikke noe kunne vært mer feil, for riktignok er det mange kalorier i nøttene, men hver eneste av dem er av den sunneste typen.

Bare noen få råvarer matcher nøttene når det gjelder de helsefremmende egenskapene. Det er ikke uten grunn at hjertespesialister hyller nøtter som ren supermat og at helsedirektoratet anbefaler alle å spise en håndfull nøtter hver eneste dag. Risikoen for å bli fet av 50 gram nøtter daglig er også tilnærmet lik null.

Det som gjør nøttene så ekstremt sunne, er at de kombinerer viktige vitaminer og mineraler med en optimal kombinasjon av proteiner, fett og karbohydrater. De tre makronæringsstoffene jobber sammen med kostfibrene om å skape sunn kjemi, og stabiliserer samtidig blodsukkeret.

I tillegg gir nøttene deg så mye energi og fyller opp magen slik at du er mindre fristet til å hive i deg godteri, snacks og andre usunne ting, og gjør at du kanskje ikke forsyner deg med altfor stor porsjon til middag. Så selv om kaloriinnholdet i nøtter er på nivå med sjokolade, er nøtter mer slankemat enn kaloribombe.

Faktisk er fettstoffene i nøttene et kjempepluss, for mesteparten er betennelsesdempende, i likhet med den typen fettstoffer du finner i avokado og olivenolje. 

Les her hvorfor paranøtter er så bra for immunforsvaret.

Still snacksulten med åtte sunne nøtter

Hasselnøtter
© iStock

Hasselnøtter 

Hasselnøtter bugner av E-vitamin, som blant annet er en kraftig antioksidant. Nøttene er også en god kilde til B-vitaminet folat, som forbindes med nedsatt risiko for Alzheimer, depresjon og hjerte- og karsykdommer. Hasselnøttenes gode helsekvaliteter kommer av høyt innhold av sunt fett, bra med kostfiber og høyt innhold av antioksidanter. I en studie har de for eksempel funnet ut at ved å la 20 prosent av kaloriene hos menn komme fra hasselnøtter, bedret kolesterolnivået seg, mens det totale fettinnholdet i blodet falt med over sju prosent på fire uker.

Makadamianøtter
© iStock

Makadamianøtter

Nøttene er en god kilde til B-vitaminet tiamin, som har stor innflytelse på kroppens stoffskifte og de kjemiske signalstoffene som sender nervesignalene rundt i kroppen. Nøttene inneholder også en del jern, som inngår i kroppens blodproduksjon. Helsemessig relevant er det også at nøttene i forsøk har vist seg å ha effektive betennelsesdempende egenskaper på pasienter med høyt kolesterol.

Mandler
© iStock

Mandler

De sunne næringsstoffene står nærmest i kø, og mandler er nesten helt ufarlig for vekten. I et stort forsøk fra USA fikk deltakerne beskjed om å spise 60–70 mandler i tillegg til deres normale kosthold. Til tross for det økte energiinntaket fant man ingen forskjell på kroppsvekten eller fettprosenten, noe forskerne begrunner med at mandlene metter storartet, men ikke tas opp fullstendig i kroppen. 

Cashewnøtter
© iStock

Cashewnøtter 

Cashewnøtter er egentlig frø som sitter utenpå det mer ukjente casheweplet. Det er spesielt innholdet av mineraler som imponerer. Du får for eksempel svært mye sink, som inngår i et hav av hormoner og enzymer. Cashewnøttene kan dessuten skryte av høyt innhold av jern, magnesium, kobber, fosfor og mangan.

Valnødder
© iStock

Valnøtter 

De fete valnøttene skiller seg fra de fleste andre nøtter ved å være fylt med omega-3-fettsyrer, som blant annet er bra for ledd og hjerneceller. Nøttene inneholder masse E-vitamin, og er også en kilde til melatonin, hormonet som hjelper oss å falle i søvn om kvelden. Det er kaloritunge nøtter, så ha det i bakhodet når du spiser dem.

Peanøtter
© iStock

Peanøtter

I tillegg til fett og masse proteiner er peanøtter rike på B-vitaminet niacin, som blant annet inngår i kroppens stoffskifteprosesser og har avgjørende betydning for hormonproduksjonen. I tillegg får du de to sterke antioksidantene E-vitamin og resveratrol fra peanøttene.

Pekan­nøtter
© iStock

Pekan­nøtter

Mesteparten av pekannøttens fett stammer fra enumettet fett, noe som plasserer dem i tetfeltet når det gjelder hjertevennlige fettsyrer. I et forsøk der deltakerne fikk 20 prosent av dagens kalorier fra pekannøtter, ble både kolesterolnivået og blodets fettinnhold redusert.

Paranøtter
© iStock

Paranøtter

De fete paranøttene er kaloririke og fiberfattige og derfor noe av det du bør være litt forsiktig med å spise i ukritiske mengder hvis du holder øye med vekten. Analyser viser dessuten at paranøtter og pistasjnøtter inneholder desidert flest aflatoksiner. Det er snakk om en gruppe giftstoffer som dannes av muggsopp på nøttene. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: