Full av B-vitaminer B-vitaminet niacin er blant de mange gode stoffene i parmesan. Det bidrar blant annet til å holde stoffskiftet i orden og gir bedre restitusjon etter trening.© Colourbox

Supermat: parmesan

Bytt ut den fete smøreosten med parmesan, og få et stykke kjernesunn ost som smaker godt, styrker immunforsvaret og får fart på restitusjonen.

13. mars 2014 av Martin Kreutzer

Fet ost har lenge vært et yndet hatobjekt blant helseekspertene. Men nå har vi en god nyhet til deg som både trener og er glad i ost. Ost kan nemlig være sunt – og det gjelder særlig den italienske parmesanosten.

Fettinnholdet er riktig nok høyt, men den inneholder mange andre interessante næringsstoffer. Først og fremst store mengder protein. Proteininnholdet er faktisk så høyt at det er bedre enn selv de beste kjøttstykkene. Og det er vel å merke protein av høy kvalitet, som dels gjør deg mett, dels bygger opp muskelmassen.

I tillegg har

parmesan

en god dose kalsium, et mineral som er ren medisin for benbygningen. Du trenger faktisk ikke mer enn 75 gram parmesan for å dekke hele dagsbehovet for kalsium. Så lenge du passer på å kombinere med magert tilbehør, er altså parmesanosten ganske sunn.

ENDA BEDRE!
  • Beste valg: Parmesanost er et fantastisk valg fordi den faste osten er proppfull av muskelbyggende proteiner. I tillegg ligger fettinnholdet på et moderat nivå og bidrar til å gjøre parmesanen til et førsteklasses valg fra ostedisken.
  • Beste tilbereding: Riv eller høvle osten over salat eller pastaretter. Det gir smaken et pikant løft og bidrar med gode næringsstoffer. Parmesanosten tåler også oppvarming og smelter på en delikat måte over varme retter.
  • Beste tilbehør: Parmesanosten inneholder blant annet mineralet kalsium, som styrker benbygningen. For å få maksimalt utbytte av dette er det imidlertid viktig å ha nok D-vitamin i kroppen. Det får du ved for eksempel å kombinere osten med fet fisk som makrell, sild, laks eller ørret, eller en omelett av egg som også inneholder store mengder av nyttige vitaminer.

Oppskrift på omelett med sopp og parmesan: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: