© Istock

Supermat: poteter

Du kan trygt kose deg med ferskpotet, for kaloriinnholdet ligger langt under ris og pasta. Samtidig metter poteter godt og styrker immunforsvaret.

28. juli 2015 av Martin Kreutzer

Vi bør sende en vennlig tanke til de spanske soldatene som brakte poteten til Europa på 1500-tallet. Den er et skattkammer av gode næringsstoffer, og det gjelder spesielt ferskpoteten. Potet inneholder generelt en del stivelse, men hos de nye potetene har stivelsen bedre struktur. Det merker man ved at de er fastere i konsistensen, og det betyr at karbohydratene tas opp langsommere, slik at blodsukkeret holder seg mer stabilt.

Ser vi på kaloriinnholdet, er det betydelig lavere enn i for eksempel pasta og ris, så hvis du spiser samme mengde som du ville gjort av ris og pasta, sparer du rundt 40 prosent av stivelseskaloriene. Det gjør ferskpoteten til et opplagt valg hvis du vil ned i vekt. Samtidig metter den svært godt på grunn av fibrene og de gelatiniserte karbohydratene. Den har også et høyt innhold av C-vitamin, som er bra for immunforsvaret og styrker både ledd og sener.

Enda bedre!

  • Beste valg: Ferskpoteter bør ikke ligge i mer enn et par dager før du spiser dem, for hver dag over bakken koster verdifulle næringsstoffer på grunn av det tynne skallet. Velg de minste potetene, som har mest overflate per porsjon. Det er nemlig i de ytterste lagene den beste næringen ligger.
  • Beste tillaging: Skal slankeeffekten og næringsverdien være helt på topp, bør du sette potetene kaldt etter at de er kokt. Da forandres karbohydratene til det som kalles resistent stivelse. Ernæringsmessig minner det om kostfiber og er supert for tarmsystemet. Samtidig tar ikke kroppen opp alle kaloriene, og derfor er kalde poteter kalorimessig mer gunstige enn varme.
  • Beste tilbehør: Ettersom potetene står for karbohydratene i måltidet, bør du velge bort andre stivelseskilder. Spis i stedet litt grove grønnsaker, gjerne fra kålfamilien. Selv om poteten også er en grønnsak, leverer den ikke samme mengde immunforsvarsstyrkende antioksidanter og fortjener derfor en hjelpende hånd.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: