© Istock

Supermat: poteter

Du kan trygt kose deg med ferskpotet, for kaloriinnholdet ligger langt under ris og pasta. Samtidig metter poteter godt og styrker immunforsvaret.

28. juli 2015 av Martin Kreutzer

Vi bør sende en vennlig tanke til de spanske soldatene som brakte poteten til Europa på 1500-tallet. Den er et skattkammer av gode næringsstoffer, og det gjelder spesielt ferskpoteten. Potet inneholder generelt en del stivelse, men hos de nye potetene har stivelsen bedre struktur. Det merker man ved at de er fastere i konsistensen, og det betyr at karbohydratene tas opp langsommere, slik at blodsukkeret holder seg mer stabilt.

Ser vi på kaloriinnholdet, er det betydelig lavere enn i for eksempel pasta og ris, så hvis du spiser samme mengde som du ville gjort av ris og pasta, sparer du rundt 40 prosent av stivelseskaloriene. Det gjør ferskpoteten til et opplagt valg hvis du vil ned i vekt. Samtidig metter den svært godt på grunn av fibrene og de gelatiniserte karbohydratene. Den har også et høyt innhold av C-vitamin, som er bra for immunforsvaret og styrker både ledd og sener.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: