Rødbete - derfor er rødbeter supermat
Rødbete er supersunt

Rødbeten er ikke bare en flott, rød rot. Den er også supersunn

Supermat: Rødbete

Rødbeten har gått fra å være noe man ikke får vasket av klærne, til å bli høypotent treningsmat proppfull av prestasjonsfremmende nitrat.

7. juni 2022 av Martin Kreutzer

Rødbete er super supermat

Rødbeten opplever en sann revitalisering for tiden. Den har gått fra å være en kjedelig rotfrukt til et sunt og lovlig prestasjonsfremmende middel. Her får du vite mye mer om hvorfor rødbete er så bra, hvordan du får mest ut av rødbeten og hvordan du kan tilberede den. 

Hvorfor er rødbete så bra?

Den ene undersøkelsen etter den andre har vist at rødbete kan øke yteevnen i treningsformer som løping, sykling og roing, der kondisjonen er avgjørende.

De mest optimistiske undersøkelsene konkluderer med at prestasjonsevnen øker med hele 15 prosent, mens et mer realistisk anslag ligger på 2–3 prosent.

Hemmeligheten bak superrotfrukten er det høye innholdet av nitrat, som vi ellers kjenner best som gjødsel i landbruket. I rødbete er det et rent superstoff som sørger for at musklene får ekstra mye oksygen.

Ikke nok med det – rødbete senker blodtrykket og er proppfull av fiber og vitaminer. En interessant ting ved "rødbetedoping" er at det ikke gir bedre kondisjon. Nei, faktisk tvert imot. Flere undersøkelser har vist at kondisjonstallet rett og slett synker når man kjører en rødbetekur. Dette rimer umiddelbart ikke med de målte prestasjonsforbedringene og har satt forskerne i gang med å lete etter en plausibel forklaring. Helt i mål er de foreløpig ikke, men det er bred enighet om at magien ligger i rødbetens nitrat. Mer presist nitratens evne til å frakte mer oksygen inn til de arbeidende musklene, og kanskje først og fremst de raske muskelfibrene, som derfor bedre kommer til nytte under kondisjonskrevende utfordringer. Ved å øke utnyttelsen av oksygenet fra blodet reduseres behovet for god kondisjon når musklene skal utføre en bestemt jobb. I stedet for å gi bedre kondisjon, reduserer rødbetene med andre ord behovet for oksygen når man løper, sykler, ror eller hva slags pulskrevende innsats du gir deg i kast med. Den effekten er så stor at det i flere forsøk oppnås signifikante forbedringer. Som en bonus kan du se fram til at blodtrykket synker. Den effekten av å innta nitratholdige matvarer har vært kjent lenge.

Lag din egen rødbeteshot

Det er ikke noe i veien for å lage din egen rødbetedrikk, for det skjuler seg ikke noen hemmelige ingredienser i de ferdigproduserte variantene. Alt du trenger er 1 kg skrelte rødbeter, 1 stort eple og en juicepresse. Putt alt sammen i maskinen, press ut saften og fordel den i et par kokte halvlitersflasker. Så har du tilskudd til de neste harde treningsøktene eller konkurransene.

Våre beste oppskrifter med rødbeter

Oppskrift på sprø rødbetsalat med eple og hytteost: Klikk her!

Oppskrift på rødbeteshots: Klikk her!

Oppskrift på grov rødbetesalat med fetaost: Klikk her!

Oppskrift på kjøttkaker med rødbeter: Klikk her!


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: