Rødbete - derfor er rødbeter supermat
Rødbete er supersunt

Rødbeten er ikke bare en flott, rød rot. Den er også supersunn

Supermat: rødbete

Rødbeten har gått fra å være noe man ikke får vasket av klærne, til å bli høypotent treningsmat proppfull av prestasjonsfremmende nitrat.

1. juni 2017 av Martin Kreutzer.

Rødbete er super supermat

Rødbeten opplever en sann revitalisering for tiden. Den har gått fra å være en kjedelig rotfrukt til et sunt og lovlig prestasjonsfremmende middel. Her får du vite mye mer om hvorfor rødbete er så bra, hvordan du får mest ut av rødbeten og hvordan du kan tilberede den. 


Hvorfor er rødbete så bra?

Den ene undersøkelsen etter den andre har vist at rødbete kan øke yteevnen i treningsformer som løping, sykling og roing, der kondisjonen er avgjørende.

De mest optimistiske undersøkelsene konkluderer med at prestasjonsevnen øker med hele 15 prosent, mens et mer realistisk anslag ligger på 2–3 prosent.

Hemmeligheten bak superrotfrukten er det høye innholdet av nitrat, som vi ellers kjenner best som gjødsel i landbruket. I rødbete er det et rent superstoff som sørger for at musklene får ekstra mye oksygen.

Ikke nok med det – rødbete senker blodtrykket og er proppfull av fiber og vitaminer.

Enda bedre!

  • Beste valg: Rødbeten er den klare vinneren i rotfruktfamilien. Den inneholder store mengder nitrat, som gir bedre kondisjon og gjør deg mer utholdende. Karbohydratinnholdet ligger på omtrent halvparten av det vi finner i potet, og derfor er rødbete supermat også hvis du gjerne vil litt ned i vekt.
  • Beste tilberedning: Rødbeten egner seg ypperlig til salater og ovnsretter. Men vær klar over at den er best rå, for ovnsbaking fjerner mikronæringsstoffer. Det samme gjør sylting. Enten du river rødbeten eller skjærer den i terninger, bør du helst spise den med det samme eller sette den kaldt. Står den fremme på kjøkkenbordet, mister den raskt mange næringsstoffer.
  • Beste tilbehør: Rødbetsmaken kan være litt dominerende, så tilsett gjerne et syrlig eple i salaten. Ovnssteker du rødbeten, kan den brukes sammen med andre rotfrukter for å tilføre flere smaker. Kombiner også med en fettkilde. Flere av de stoffene som er gunstige for immunforsvaret, er nemlig fettløselige og tas best opp med litt fett i retten. Hytteost, fete kjerner og frø er gode alternativer.

Våre beste oppskrifter med rødbeter

Oppskrift på sprø rødbetsalat med eple og hytteost: Klikk her!

Oppskrift på rødbeteshots: Klikk her!

Oppskrift på grov rødbetesalat med fetaost: Klikk her!

Oppskrift på kjøttkaker med rødbeter: Klikk her!


Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: