Rødbete - derfor er rødbeter supermat
Rødbete er supersunt

Rødbeten er ikke bare en flott, rød rot. Den er også supersunn

Supermat: rødbete

Rødbeten har gått fra å være noe man ikke får vasket av klærne, til å bli høypotent treningsmat proppfull av prestasjonsfremmende nitrat.

1. juni 2017 av Martin Kreutzer.

Rødbete er super supermat

Rødbeten opplever en sann revitalisering for tiden. Den har gått fra å være en kjedelig rotfrukt til et sunt og lovlig prestasjonsfremmende middel. Her får du vite mye mer om hvorfor rødbete er så bra, hvordan du får mest ut av rødbeten og hvordan du kan tilberede den. 


Hvorfor er rødbete så bra?

Den ene undersøkelsen etter den andre har vist at rødbete kan øke yteevnen i treningsformer som løping, sykling og roing, der kondisjonen er avgjørende.

De mest optimistiske undersøkelsene konkluderer med at prestasjonsevnen øker med hele 15 prosent, mens et mer realistisk anslag ligger på 2–3 prosent.

Hemmeligheten bak superrotfrukten er det høye innholdet av nitrat, som vi ellers kjenner best som gjødsel i landbruket. I rødbete er det et rent superstoff som sørger for at musklene får ekstra mye oksygen.

Ikke nok med det – rødbete senker blodtrykket og er proppfull av fiber og vitaminer.

Enda bedre!

  • Beste valg: Rødbeten er den klare vinneren i rotfruktfamilien. Den inneholder store mengder nitrat, som gir bedre kondisjon og gjør deg mer utholdende. Karbohydratinnholdet ligger på omtrent halvparten av det vi finner i potet, og derfor er rødbete supermat også hvis du gjerne vil litt ned i vekt.
  • Beste tilberedning: Rødbeten egner seg ypperlig til salater og ovnsretter. Men vær klar over at den er best rå, for ovnsbaking fjerner mikronæringsstoffer. Det samme gjør sylting. Enten du river rødbeten eller skjærer den i terninger, bør du helst spise den med det samme eller sette den kaldt. Står den fremme på kjøkkenbordet, mister den raskt mange næringsstoffer.
  • Beste tilbehør: Rødbetsmaken kan være litt dominerende, så tilsett gjerne et syrlig eple i salaten. Ovnssteker du rødbeten, kan den brukes sammen med andre rotfrukter for å tilføre flere smaker. Kombiner også med en fettkilde. Flere av de stoffene som er gunstige for immunforsvaret, er nemlig fettløselige og tas best opp med litt fett i retten. Hytteost, fete kjerner og frø er gode alternativer.

Våre beste oppskrifter med rødbeter

Oppskrift på sprø rødbetsalat med eple og hytteost: Klikk her!

Oppskrift på rødbeteshots: Klikk her!

Oppskrift på grov rødbetesalat med fetaost: Klikk her!

Oppskrift på kjøttkaker med rødbeter: Klikk her!


Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: