© Istock

Supermat: sjøkreps

Er du på jakt etter en supersunn proteinbombe, er sjøkrepsen et sikkert valg. Det saftige skalldyrkjøttet er fullt av sunne næringsstoffer.

10. august 2019 av Martin Kreutzer

Sjøkreps, Nephros norvegicus, var før i tiden lite verdsatt her i landet. Verken navnet eller de ernæringsmessige gode egenskapene hindret reketrålerne i å hive bifangsten rett på sjøen. I dag setter vi langt høyere pris på sjøkrepsens gode smak og verdifulle egenskaper.

Sjøkrepsen er full av proteiner, og mengden og kvaliteten kan likestilles med de beste kjøttstykkene. Er du på jakt etter proteiner som gir maksimal muskeloppbygging, er det få råvarer som slår dette lille dyret.

Fettinnholdet er lavt og er av den sunne omega-3-typen. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper som motvirker belastningsskader. Kjøttet inneholder også mye jern, som kroppen bruker til å lage oksygentransporterende røde blodlegemer. I tillegg får du mineralet selen og E-vitamin, samt en rekke verdifulle B-vitaminer, som styrker immunforsvaret.

Enda bedre!

  • Beste valg: Det er få matvarer som slår fersk sjøkreps. Den har nydelig smak og konsistens, og ernæringsmessig er det ingen forskjell på om du kjøper den ferske eller den frosne utgaven. Stort sett bevares alle næringsstoffene når sjøkrepsen blir fryst ned.
  • Beste tillaging: Det beste er å koke sjøkrepsen. Lav temperatur og tilberedning i vann hindrer at omega-3-fettsyrene oksiderer. Ved hard steking eller grilling risikerer du derimot at fettsyrene mister noen av de gode egenskapene. En del av de helsefremmende antioksidantene i krepsen kan for eksempel gå tapt under grilling.
  • Beste tilbehør: Spis gjerne sjøkreps sammen med C-vitaminrike grønnsaker. C-vitamin øker jernopptaket jern og sørger derfor for at du får best mulig utbytte av dette verdifulle mineralet. Fordi sjøkrepsen har magert kjøtt, er det lurt å spise den sammen med en sunn fettkilde, for eksempel en god olje, avokado eller nøtter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: