© Colourbox

Supermat: Storfekjøtt

En god biff eller et annet stort og rødt kjøttstykke er bra for mer enn smaksløkene. Kjøttet reparerer også slitne muskler etter hard trening.

30. april 2014 av Martin Kreutzer

Supermat: Storfekjøtt

Det finnes knapt noe mer maskulint enn en blodig og god biff full av proteiner. Den gode nyheten er at du kan spise rødt kjøtt med verdens beste samvittighet i forbindelse med trening.

De mange næringsstoffene går nemlig direkte inn og reparerer trette og slitne muskler etter en løpetur eller en kraftkrevende styrketreningsøkt. De sunne stoffene styrker også blodets oksygentransport, og det innebærer at mengder av vitaminer og mineraler transporteres rundt i kroppen.

Av gode vitaminer kan vi nevne B-vitamin, som spiller en sentral rolle for omdanningen av karbohydrat, fett og protein til energi for musklene.

Storfekjøttet har også den fordelen at det finnes i mange varianter og kan kombineres med det meste av tilbehør. Friske grønnsaker, poteter eller salater er ideelt tilbehør til rødt kjøtt.

ENDA BEDRE!
  • Beste valg: Velg kjøtt fra kveg som har beitet ute. Bortsett fra at mosjonen gir bedre fettmarmorering, viser analyser at også kvaliteten på fettet er sunnere. Det skyldes at kveget får i seg sunne omega-3-fettsyrer fra gresset. Disse sunne fettsyrene havner deretter i og rundt kjøttet.
  • Beste tillaging: I høy grad avhengig av kjøttstykket, men i utgangspunktet er langtidssteking ved lave temperaturer den optimale fremgangsmåten. Du kan for eksempel gi en hel stek noen timer ved 120–150 grader. Den lave varmen hindrer at kjøttet blir svidd på utsiden. Samtidig mørner hele stykket, slik at hver eneste bit er saftig, mør og delikat.
  • Beste tilbehør: Biffkjøtt er ikke bare en fantastisk proteinkilde, men også en av de beste jernkildene vi har. For å kunne utnytte mineralet optimalt er det likevel viktig at måltidet inneholder C-vitaminer. Disse kan du få fra for eksempel et par hundre gram ferskpoteter, men paprika, grønne erter og de fleste typer kål vil også være et fremragende tilbehør til kjøtt.

Oppskrift på Langtidsstekt stek med grillet paprika og poteter: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: