Godsakene sitter i skinnet. Skinnet er fullt av antioksidanter som styrker immunforsvaret og demper treningsverk. © Colourbox

Supermat: tomat

Utpreget machomat? Kanskje ikke. Men det finnes stoffer i den saftige tomaten som gjør den svært aktuell når du skal fylle lagrene etter en løpetur eller styrketreningsøkt.

21. januar 2014 av Martin Kreutzer.

Supermat

Etter en hard treningsøkt er det nok de færreste som tenker på å kaste seg over en tallerken med tomater. De inneholder nemlig få proteiner og har heller ikke mange karbohydrater.

Likevel finnes det stoffer i den saftige tomaten som gjør den svært aktuell når du skal fylle opp lagrene etter en løpetur eller styrketreningsøkt.

Tomatens sterkeste kort heter lykopen – et rødt fargestoff som ikke bare gir den fantastiske rødfargen, men som også beskytter mot overbelastning. Virkningen forsterkes av andre stoffer i tomaten, blant annet betakaroten, C- og E-vitamin, og resultatet er merkbart mindre treningsverk.

Stoffene gjør også underverker for hele kretsløpet og reduserer risikoen for både åreforkalkning og blodpropp.

Enda bedre!

  • Beste valg: De små cherrytomatene er bedre enn store, modne tomater. Grunnen til det er at mesteparten av tomatens kraftfulle plantestoffer, særlig det røde lykopenet, sitter i skinnet. Og det er det mye mer av på et stort antall små tomater, som til sammen har langt større overflateareal enn et par store tomater.
  • Optimal tilbereding: Både vann og varme fjerner en del av mikronæringsstoffene i tomatene. Det optimale er derfor å spise dem rå. Det er likevel ikke så farlig hvis oppskriften krever at du legger tomatene i ovnen. Sterk varme sprenger plantecellene, slik at det er lettere for kroppen å ta opp det styrkende lykopenet. Det kompenserer for tapet – i hvert fall til en viss grad.
  • Beste tilbehør: Tomater inneholder få kalorier, men mange sunne næringsstoffer, blant annet antioksidanter. Derimot inneholder de begrensede mengder kostfiber og metter ikke særlig mye hvis de spises for seg selv. Derfor er det en fordel å kombinere tomatene med retter som inneholder fiberrike korn og frø, for eksempel fullkornpasta, quinoa eller spelt.

Oppskrift på fullkorn pastasalat med cherrytomater og kylling: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: