Skål og skje med tørkede bær

I tillegg til fiber får du masse vitaminer, mineraler og kraftfulle plantestoffer.

© iStock

Supermat: Tørkede bær

De er kjempesøte, og sukkerinnholdet er skyhøyt. Men ikke la det skremme deg bort fra de tørkede bærene, for bak det rynkete ytret skjuler det seg unike egenskaper for kroppen.

20. april 2019 av Martin Kreutzer & Anne Larsen

Erstatt sukker med tørkede bær

Der er ingen grunn til å fortvile selv om vi er langt utenfor sesong for ferske bær. Det er fortsatt mange gevinster å hente fra de tørkede, så bare dropp sukker på havregrynen eller myslien, og dryss i stedet en liten skje tørkede bær på toppen. Justeringen kan kanskje virke ubetydelig, men fakta er at den helsemessige gevinsten er enorm.

Riktignok forblir kaloriinnholdet omtrent det samme, for en liten håndfull tørkede bær gir deg like mye sukker som en spiseskje rent sukker. Men i motsetning til det søte, hvite drysset er det ikke snakk om tomme kalorier.

Hver eneste sukkerkalori i bærene ledsages av konsentrerte mengder styrkende plantestoffer. Du får blant annet masse kostfiber, som på flere måter hjelper tarmsystemets funksjon, blant annet ved å sette i gang bevegelsen til musklene som skyver tarminnholdet gjennom systemet, og ved å fungere som næring for tarmsystemets mange viktige bakterier.

I tillegg til fibrene får du masse vitaminer, mineraler og ikke minst kraftige plantestoffer, som effektivt styrker immunforsvaret. Hemmeligheten bak kreftene i de tørkede bærene er nettopp prosessen der de tørkes ut. Reduksjonen i vanninnholdet gjør at konsentrasjonen av sunne plantestoffer per 100 gram stiger ganske mye sammenlignet med ferske bær.

Det er spesielt skallet som skjuler sunne stoffer, som via mage-tarm-systemet trenger inn i kroppen, der de legger seg som en barriere mot oksygenskadene som ødelegger celler og belaster immunforsvaret.

Det er forsket mye på blåfiolette bær, der fargen har vist seg å skjule en gruppe stoffer kalt antocyaniner. Studier har vist seg at de kan beskytte mot all verdens fysiologisk stress – alt fra støle muskler etter hard trening til utbrente hjernesignalstoffer etter en lang, travel dag. 

Seks tørkede bær du bør prøve

Multer

Den oransje fargen skyldes høyt innhold av de samme karotinene som gjør gulrøtter supersunne. Undersøkelser viser at karotiner beskytter både øynene og huden mot UV-stråling. I hudens tilfelle er effekten svært synlig, fordi høyt inntak av karotiner gir huden en oransje glød, som avslører at plantestoffene ligger i huden – klar til å forsvare den.

Gojibær

Innholdet av C-vitamin er skyhøyt, og det betyr at selv små mengder av bæret har gunstig innvirkning på blant annet oppbygningen av sterke ledd- og senestrukturer i kroppen. Undersøkelser viser også at C-vitamin fremmer opptaket av jern, så hvis biffen ledsages av en salat med gojibær i, forsterker du utbyttet av en av kjøttets sentrale komponenter.

Blåbær

Konsentrasjonen av antocyaniner er skyhøy og en medvirkende årsak til at selv små mengder tørkede blåbær tilfører masse kraft. Det er ikke minst nyttig for mosjonister. Undersøkelser viser blant annet at en solid dose antocyaniner før en hard treningsøkt kan redusere den påfølgende stølheten markant.

Physalis

Bæret som er kjent som både ananaskirsebær, barbadoslykt og inkabær, er i fersk utgave glatt og oransje, med tynne lysebrune blader. Det er ganske fiberrikt, noe som er bra for fordøyelsen. Analyser avslører dessuten at det inneholder stoffet melatonin – det samme stoffet vi produserer når det er leggetid. Spiser du det om kvelden kan det være lettere å få sove. 

Tindved

Tindved har fått mye ros for innholdet av sunne omega-3-fettsyrer, men skal vi være helt ærlige, er det begrenset hva en porsjon tørkede bær kan gi deg på den fronten. Det du derimot får, er masse jern til dannelsen av kollagent vev i og rundt leddene og masse antioksidanter, inkludert karotiner, som beskytter huden og øynene..

Tranebær

Det er ikke fibrene og vitaminene som imponerer i tranebær. Men bærene kan beskytte mot betennelser i blant annet halsen og urinveiene. Det skyldes plantestoffer i bæret som forhindrer skadelige bakterier i å binde seg til tarmveggene. Bakteriene skylles derfor rett og slett ut av systemet uten mulighet for å gjøre skade på kroppen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: