© Istock

Supermat: torsk

Torsken har så mange gode kvaliteter at den fortjener en stor plass i kostholdet. Den er mager, smaker godt og har mye protein, og derfor er den et supert valg hvis du vil ned i vekt.

29. juli 2015 av Martin Kreutzer

Kokt, dampet, stekt eller – som i oppskriften nedenfor – ovnsbakt med friske erter. Uansett hvordan du foretrekker å tilberede den, kan du trygt kaste deg over det hvite, faste kjøttet som flaker seg delikat på tallerkenen.

Torsk er en mager fisk, så den er kanskje ikke førstevalget når du vil tanke opp med de viktige omega- 3-fettsyrene som finnes i laks, sild og makrell. Til gjengjeld er den fantastisk slankekost og god muskelmat hvis du trener hardt. Proteininnholdet er skyhøyt, slik at kroppen får hjelp til å bygge muskler, produsere hormoner og en rekke andre nyttige stoffer.

Med et superlavt innhold av fett og kalorier metter torsken svært godt per kalori, og proteinene øker effekten ved at de bremser opptakshastigheten og sørger for at måltidet fyller godt opp i magen. Dessuten setter fiskeproteinet fart på forbrenningen, og derfor er torsken rene superstjernen på slankekjøkkenet.

Enda bedre!

  • Beste valg: Fersk torsk som du har fanget selv, smaker selvfølgelig aller best. Men det er ingen katastrofe hvis du må nøye deg med frossenfisk. Rent ernæringsmessig er det ikke store forskjellen, og det er svært lite som skiller frossen og fersk torsk. Derfor kan du trygt velge den varianten du får tak i, og som lommeboken tåler.
  • Beste tillaging: Koker du torsken, kan kjøttet lett bli løst og miste tyggemotstanden. I tillegg havner en del næringsstoffer i kokevannet. Derfor er det langt bedre å bake fisken i ovnen eller dampe den forsiktig. Rent helsemessig er damping å foretrekke, mens ovnsbaking er vinneren hvis du vil ha en fast konsistens.
  • Beste tilbehør: Slankeeffekten er størst hvis torsken får følge av kalorilette, fyldige grønnsaker som fyller opp i magesekken mens torskeproteinet bremser fordøyelsen. Velg gjerne grove grønnsaker med mye fiber. Det kan for eksempel være erter, blomkål eller brokkoli, som gir både kjevene og mage-tarmsystemet noe å jobbe med.

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: