© Istock

Supermat: tunfisk

Etter å ha vært borte fra menyen i mange år på grunn av høyt innhold av tungmetaller, kommer tunfisken nå sterkt tilbake. Heldigvis – ferskt, rødt fiskekjøtt er nemlig slett ikke å forakte.

5. mai 2019 av Martin Kreutzer

I en årrekke har vi blitt advart mot å spise stor rovfisk. Frykten for tungmetaller og dioksiner fikk helsemyndighetene i flere land til å fraråde inntak av stor mengder. Nå har imidlertid toksikologer kommet frem til at tunfisken ikke er så farlig likevel. Så lenge du ikke baserer hele kostholdet på stor rovfisk, kan du trygt legge en tunfiskbiff på tallerken fra tid til annen, og glede deg over dens mange gode egenskaper.

Tunfisken er en god proteinkilde og kvaliteten på proteinet er av ypperste klasse. Det betyr at kroppen kan utnytte hvert eneste gram optimalt. Det er 50 prosent mer protein i en tunfiskbiff enn i en tilsvarende biff fra storfe. Det gjør at tunfisken metter ekstra godt og at den i høy grad bidrar til restitusjonen. Kjøttet inneholder lite fett, og det betyr at også kaloriinnholdet er lavt. Dessuten bidrar tunfisken med viktige vitaminer og mineraler som jern, selen og et utvalg B-vitaminer.

Enda bedre!

  • Beste valg: Det beste er å spise tunfisk som er så fersk som mulig. Noen ganger kan tilgjengelighet og pris gjøre det vanskelig, og da er det greit å ty til hermetisk tunfisk. Rent ernæringsmessig går det helt fint, men velg tunfisk i vann, ikke den som ligger i olje. Oljen er sjelden særlig god og bidrar ikke med stort annet enn ekstra kalorier. Har du ikke noe valg, så se etter tunfisk i olivenolje.
  • Beste tilberedning: Tunfisk egner seg best på grillen. Pass på at du har en ren grill der det ikke sitter igjen forkullede matrester. Det kan ødelegge tunfiskens delikate smak, og det øker også risikoen for at det utvikles helseskadelige stoffer. Vær forsiktig med varmen, og hold godt øye med fisken. Svidd kjøtt er ikke sunt, og det gjelder enten det er snakk om storfe eller fisk.
  • Beste tilbehør: Server tunfisken med masser av grønnsaker. Proteinet i tunfisken sørger for at de kalorifattige grønnsakene ligger lenge i magesekken og sender metthetssignaler til hjernen. Samspillet mellom jerninnholdet i tunfisken og C-vitaminet i grønnsakene sørger for at du får mest mulig utbytte av mineralet, og at kroppen produserer masse røde blodlegemer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: