© Colourbox

Supermat: valnøtt

Valnøtten er toppskårer når det gjelder hjertevennlige antioksidanter. Spiser du den med kyllingkjøttboller, får du et optimalt måltid.

6. oktober 2014 av Martin Kreutzer

Supermat

Vi husker på den innimellom og bruker den kanskje i en kake, men valnøtten fortjener en langt større plass på kjøkkenet enn som så. Både når det gjelder smak og sunne stoffer har den masse å by på.

Først og fremst er den en fantastisk kilde til de essensielle omega-3-fettsyrene som er så viktige for hjernen. Med 7,5 gram omega-3 per 100 gram er valnøtten en av toppskårerne i planteriket. I tillegg til fettsyrene får du store mengder B6-vitamin, som inngår i en lang rekke stoffskifteprosesser og samtidig er med på å danne de røde blodlegemene som transporterer oksygenet rundt i kroppen.

Til slutt må vi heller ikke glemme at den har et skyhøyt innhold av antioksidanter, som er bra for hjertet og motvirker betennelser og sykdom.

Enda bedre!

  • Beste valg: I nøttefamilien er valnøtten vår klare favoritt. I tillegg til at den er morsom å knekke, er den også en fremragende kilde til en lang rekke sunne stoffer. Det er sikkert tilfeldig at den ser ut som en hjerne, men det høye innholdet av omega-3 og de sterke antioksidantene er bra for hjernekjemien.
  • Beste tillaging: Fettsyrene er av den flerumettede typen. Det betyr at det finnes mange skjøre bindinger som ødelegges hvis du utsetter dem for varme. Den beste måten å bruke valnøtter på er derfor i rå form, for eksempel som snacks eller i salaten.
  • Beste tilbehør: Valnøtten gir deg sunt fett, fiber og langsomme karbohydrater. Proteiner får du derimot ikke så mye av, og nettopp derfor er det genialt å kombinere den med kylling i en lekker cæsar- eller rødbetsalat. Smaksmessig passer de to perfekt sammen, og proteinene i kyllingen gjør at du blir god og mett.

Oppskrift på kyllingkjøttboller med valnøtter, persille, rød paprika og fetaost: Klikk her!

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: