Kvinne som holder bjørnebær
© iStock

Tre fantastiske bær

Her til lands har vi noen av verdens beste og sunneste bær. Se hvordan du utnytter bærene best mulig både for helsa og den gode smaken.

16. august 2019 av Irene brøndum

Fyll opp med disse tre fantastiske bærene

Her er tre fantastiske bær, og hvordan du får aller mest ut av de små, saftige helsebombene.

Bjørnebær
© iStock

1. Bjørnebær

De søte, svarte bjørnebærene har en intens mørk farge, og de inneholder mye antocyaniner, som sørger for at øynene bedre kan tilpasse seg forskjellige lysforhold. 

Antocyaniner forebygger også aldersrelatert svekkelse av synet. Bjørnebær er dessuten en ekstremt god kilde til E-vitamin, som blant annet er viktig for nervesystemet, hukommelsen og immunforsvaret. Med 42 kalorier per 100 gram er bærene også kalorifattige.

Sesong: August-oktober 

Hyllebær
© iStock

2. Hyllebær 

I svartrøde klaser henger de langs toglinjer, sykkelstier og i hager når høsten nærmer seg. De har masse fiber, som setter fart på fordøyelsen, og bærene er en god kilde til magnesium, som er viktig både for humøret og hjertehelsa

Hyllebær har dessuten store mengder C- vitamin, antocyaniner og betakaroten, som virker sammen og bekjemper sykdom

De bør aldri spises rå, for steinene kan inneholde giftstoffer som kan føre til kvalme og oppkast. Derfor bør du helst innta bærene som saft. Kok dem i minst 20 minutter

Sesong: September-oktober 

Blåbær
© iStock

3. Blåbær

De runde, syrligsøte blåbærene vokser vilt i norske skoger, og fargen kan være fra mattblå til svart. De nordiske sortene har farge tvers gjennom, i motsetning til de store amerikanske bærene du kjøper i butikken. 

Det gjør at norske villblåbær faktisk er opptil tre ganger sunnere enn de amerikanske kjøpebærene, fordi de har mye høyere innhold av bioaktive stoffer, og samtidig er smaken mer intens og utviklet. 

Det skyhøye innholdet av antioksidanter har samtidig en dokumentert effekt på diabetes, høyt blodtrykk og nedsatt nattesyn. Når du spiser de små, støvblå smaksbombene, skjerper du også både hukommelsen og konsentrasjonsevnen, for bærene virker gunstig på hjernecellene

For å få størst mulig helsegevinst bør du velge norske bær når det er sesong, men hvis du ikke har noen skog i nærheten å plukke i, kommer du også langt med de utenlandske. 

Sesong: Juli-september

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: