Rødbete
© iStock

Tre geniale røtter

Finn ut hva disse 3 supergrønnsakene gjør med deg, og hva du kan gjøre for å få mest mulig helse ut av dem.

9. november 2019 av Irene Brøndum & Hans Westhausen Gottlieb

Vinterens sunneste røtter

Her i Norden er klimaet ideelt for å dyrke rotfrukter, og i de kommende månedene bugner butikkene av den nydelige og sunne vintermaten. Røttene er kalorifattige, men inneholder mye vitaminer og mineraler som styrker immunforsvaret, samt bitterstoffer som bekjemper kreft. 

Dette er de tre sunneste røttene:

1. Søtpotet styrker immunforsvaret 

Søtpoteter er rike på betakaroten, som omdannes til A-vitamin og styrker forsvaret mot forkjølelse og betennelser i slimhinnene. Spis søtpotetene sammen med litt fett, for eksempel en dipp eller saus, så får du mest ut av sødmen.

Bruksområde:
Søtpoteter smaker ikke så godt kokt, på grunn av den melne konsistensen, men er kjempegode ovnsbakt eller fritert. Oppbevar dem helst utenfor kjøleskapet, for eksempel i et spiskammer. 

2. Persillerot fyller deg med energi

Persillerøtter er rike på B-vitaminet folat og mineralet jern. Begge deler er viktig for at oksygen skal transporteres rundt i kroppen, og dermed for energinivået. 

Unngå å drikke melk, kaffe eller vin til maten, ellers opptar ikke kroppen jernet i persillerøttene så godt. Foruten jern og B-vitamin gir persillerøtter mye fiber og kalium

Bruksområde:
Persillerot smaker, som navnet antyder, en anelse persille. Smaken er god til suppe og lasagne, og den sunne roten smaker ypperlig til både fisk, kjøtt og fjærkre i form av små, råstekte terninger. Persillerøtter kan erstatte pastinakker i oppskrifter for å få en friskere og mindre søt smak.

3. Rødbete gjør deg raskere 

Flere undersøkelser viser at du løper både fortere og lenger hvis du spiser rødbeter hver dag eller rett før du skal prestere på trening. 

De inneholder nemlig mye nitrat, som gjør at blodårene utvider seg, blodtrykket holdes i ro og kroppen opptar lettere oksygen. Mer oksygen gjør treningen mindre anstrengende.

Bruksområde:
De burgunderrøde betene kan rives og spises som råkost. De kan brukes i supper, rundstykker og kaker, og bli til kjempegode sprø chips. Saften kan brukes til å gi kakeglasur en vakker rosa farge. 

Rødbeter kan syltes med eddik og spises med leverpostei samt til klassisk norsk husmannskost som karbonader og kjøttkaker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: