Kvinne sykler til jobben med sykkelhjelm på hodet.
© iStock

20 minutter på sykkelen styrker hjernen

Skal du ha et krevende møte, en eksamen, en jobbsamtale eller noe annet som krever at du er helt klar i toppen? Ta sykkelen fatt! Forskning viser nemlig at en 20 minutters sykkeltur skjerper hjernen med en gang.

26. mars 2019 av Redaktionen

Mosjon med moderat intensitet skjerper hjernen med en gang, viser et forsøk.

Neste gang du skal til et krevende møte, en eksamen, en jobbsamtale eller noe annet som krever at du er helt klar i toppen, så vurder å få opp pulsen rett før. 

Mosjon styrker ikke bare hjernen på sikt, men gjør deg også mer skjerpet rett etterpå – spesielt hvis du sørger for å få litt intensitet i treningen, konstaterer forskere.

I et forsøk satte forskerne tre grupper av testpersoner til å gjennomføre en rekke treningsøkter på trimsykkel. 

Øktene var av ulik varighet og intensitet. Personene syklet enten 20 minutter i lavt tempo, 20 minutter i moderat tempo eller 40 minutter i lavt tempo. 

Alle tre sykkelturene ga bedre resultater i en kognitiv test etterpå, men personene som hadde syklet 20 minutter i moderat tempo, klarte seg aller best.

20 minutters sykling

Mer kreves ikke for å gjøre hjernen skarpere, hvis du bare setter opp farta litt. Du ligger på et moderat tempo når du er litt andpusten, men likevel kan føre en relativt flytende samtale. 

Kilde: Ritsumeikan University

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: