Portrett av en legende
Portrett av en legende

3 spørsmål til Fabian Cancellara

Fabian Cancellara la opp i 2016 etter å ha levd som sykkelproff siden tenårene.

20. september 2020 av Lasse Lyhne

Hva vil det egentlig si å ha stil og klasse? Er du i tvil, kan du se på Fabian Cancellara. Sveitseren har ikke bare hatt en av de mest imponerende karrierene i sykkelhistorien. Den har også vært helt fri for både doping og upassende oppførsel.

Triumfene hans er ikke bare mange, de er også spektakulære og fulle av historier. Som den gangen han, iført den gule trøya, lurte et halsende spurtfelt på tredje etappe av Tour de France, eller da han fikk den belgiske yndlingen Tom Boonen til å se ut som en stakkars amatør på brosteinsstigningen Geraardsbergen i Flandern Rundt.


Her er tre av spørsmålene vi stilte Fabian Cancellara. 

Hvordan er livet nå, fire år etter at du avsluttet karrieren?
"Livet er flott! Jeg har masse å gjøre med alt mulig rart. Jeg jobber for Gore og BMC og lager mine Chasing Cancellara-arrangementer. Kanskje blir det til og med et par ritt i Norden i år. Det har vært en spennende omstillingsprosess. Det er mye man må lære når man kommer fra et liv som profesjonell idrettsutøver. Da lever man i en boble der det eneste man trenger å tenke på er å trene, spise og sove. Nå snakker jeg med revisorer, har møter, gjør intervjuer og er der for familien. Men jeg elsker det virkelig. Jeg føler jeg lærer så mye hele tiden. Jeg har aldri tatt noen utdanning, så dette er min måte å utdanne meg på. Det er også derfor jeg ikke har gått inn i proffsyklingen som manager eller noe sånt. Jeg vil gjerne ut av bobla."


Hva har vært den største utfordringen ved å gi seg som proff?
"Hvor hardt arbeidslivet egentlig er. I dag er jeg for eksempel på kontoret fra 08.00 til 16.00. Jeg sitter bare foran en datamaskin i åtte timer. Det er supertøft, synes jeg, og jeg er mer sliten etter en slik dag enn etter et langt ritt. Derfor prøver jeg også å få inn variasjon i hverdagen."


Er det noe du savner ved ikke å være en del av proffsirkuset lenger? 
"Nei … (lang pause) … jo, jeg savner det sosiale. Bussturen på vei til et ritt og middagen etter en bra konkurranse. Kameratskapet med de andre sykkelrytterne. Det savner jeg. Men seiersrusen, suksessen og alt det der har jeg lagt bak meg. Det var fantastisk, men det tilhørte en annen del av livet mitt."

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: