Pendlersykling
Pendlersykling

Reduser sykdomsrisikoen ved å sykle til jobben. Pendlersykling er en enkel måte å få inne litt mosjon i hverdagen. 

© iStockphoto

Å sykle til jobben kan halvere kreftrisikoen

Halvert risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer er blant gevinstene ved pendlersykling.

25. april 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Tar du sykkelen til og fra jobb, så kan du redusere risikoen for å bli rammet av kreft og hjerte- og karsykdommer ganske betraktelig, viser ny britisk forskning. 

Over en periode på fem år undersøkte forskerne totalt mer enn 250 000 briters pendlervaner - både de aktive, de som syklet eller gikk, og de inaktive som tok bilen eller offentlig transport. 

I perioden døde 2430 personer, 3748 ble diagnostisert med kreft og 1110 fikk hjerteproblemer. 

Men pendlersykling reduserte risikoen for å dø av alle årsaker (all cause mortality) med 41 prosent, kreftrisikoen med 45 prosent og risikoen for hjerte- og karsykdom med 46 prosent sammenlignet med de inaktive pendlerne. 

Personene som gikk til og fra jobben hadde også en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, men det gjaldt primært for dem som gikk mer enn 10 km i uka. 

Pendlersykling: 5 km hver vei har effekt

Pendlersyklistene tilbakela i snitt 30 miles (48 km) i uka, men jo lengre de syklet, desto større helseeffekt. 

Studien var utformet på en slik måte at forskerne ikke umiddelbart kunne klarlegge årsak og effekt, men den reduserte risikoen for død, kreft og hjerte- og karsykdommer var fortsatt til stede, selv når det ble korrigert for faktorer som røyking, kosthold og vekt. 

Ifølge forskerne bak studien, så har pendlersykling den store fordelen at det ikke krever spesielt mye viljestyrke å vedlikeholde, i motsetning til en lang rekke andre livsstilsendringer.

Kilde: British Medical Journal 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: