mann på sykkel - trening
© Craft

Bevar sykkelformen i vinter

For å få utbytte av vintertreningen bør du planlegge godt og innstille deg på andre forhold. Dermed er du best mulig rustet til å opprettholde formen.

4. januar 2019 av Thure Kjær & Jacob Teilmann

Effektiv vintertrening

Skal du få godt utbytte av vintertreningen stiller det krav til planlegging, samt at du innstiller deg på at det er andre forhold. På den måten er du best mulig rustet til å  opprettholde formen.

Her er fem effektive råd for å sykle gjennom vinteren:

1. Få kraft i beina

Når den mentale fornøyelsen om vinteren ikke er like stor som på sykkelturene om sommeren, så bruk de mørke månedene til å fokusere mer på treningsutbyttet og få mer kraft i beina. Gi deg selv ekstra utfordringer ved å bruke girene mer, slik at du bytter mellom tunge gir med lav kadens og lette gir med høy kadens.

2. Intense turer

Det kalde været setter en naturlig stopper for at det blir mange timer på setet. Fokuser i stedet på noen kortere, men mer intense, sykkelturer med flere innlagte intervaller. Kjør eventuelt også lengre intervaller, der du for eksempel gir gass i 3–5 km og triller rolig i 3 minutter imellom.

3. Finn en kort rute

Finn en bra rundstrekning på 4–8 km, og kjør den et passende antall ganger. Er det mulig, så finn en rute med noen bakker. Det får opp pulsen og gjør treningen morsommere og mer fleksibel. Holder du deg til en kort rute, har du ikke så langt hjem hvis været plutselig blir dårlig.

4. Effektiv reisetid

Med litt planlegging kan du få mye trening ut av reiseveien til jobb noen ganger i uka. Er det for kort vei til jobb, så ta en omvei til eller fra. Er det for langt, så reis kollektivt deler av veien.

5. Erstatt sykkelturen

Det er for ambisiøst å skulle opprettholde samtlige av sommerhalvårets treningsøkter på racersykkelen. Ved å erstatte noen økter med alternativ trening, for eksempel løping, svømming eller styrketrening, opprettholder du treningsvanene og kondisjonen – og du får mulighet til å styrke deg på andre områder.


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: