Mann som sykler i oppoverbakke
© iStock

Bør jeg sykle med høy kadens i oppoverbakke?

Hvorvidt du bør sykle med høy kadens, avhenger av om du skal sykle i mange oppoverbakker. Det kommer også an på om du er i starten eller slutten av treningsturen.

31. oktober 2018 av Hans Weathausen Gottlieb

Bør jeg ha høy kadens oppover?

Er det en fordel å holde høy tråkkefrekvens når jeg sykler i motbakke?  

SVAR: Det kommer an på om du skal forsere mange bakker, og om du er på begynnelsen eller slutten av treningsturen. Når du sykler oppover på lavt gir med høy tråkkefrekvens, letter du belastningen på musklene.

Det betyr at du får mindre melkesyre i musklene enn hvis du maser oppover på tungt gir. På den måten tar det lenger tid før musklene blir utmattet, og du kan holde det gående på sykkelen en god stund lengre. 

Denne teknikken er derfor mest økonomisk når du sykler i motbakke og har mange bakker på ruten. Kjører du en kortere tur med mindre bakker, kan du godt trå til på tunge gir. Det tapper deg imidlertid for krefter, så hvis du skal sykle langt, bør du vente med de tunge girene til slutten av turen. 

Fire tips til å klare bakkene

  1. Bytt til et lettere gir rett før du kommer til bakken eller når den begynner å bli virkelig bratt. Kjenner du bakken, så bytt til et gir du vet at du kan beholde hele veien opp. 
  2. Prøv å holde den samme kadensen i bakken som på en flat vei, minst 70 pedalomdreininger per minutt. Hvis tråkkfrekvensen begynner å gå ned og du merker at det blir større belastning på lårmusklene, girer du ytterligere ned. 
  3. Sykle sittende. Hvis du føler at musklene trenger avlastning, så stå bare i korte perioder. Husk å gire opp før du reiser deg, slik at du utnytter det kraftoverskuddet du får ved å sykle stående. 
  4. Når du kommer til toppen, så ikke slapp av, men hold farten. Rett før toppen av bakken girer du opp og reiser deg, slik at du kommer over toppen i god fart.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: