Mann som skifter sykkelhjul

Har du kontroll på hva som er det viktigste å oppgradere på  racersykkelen? 

© Foto: iStock

De fire viktigste oppgraderingene på sykkelen

Her er de fire viktigste utstyrsoppdrageringene du bør investere i til racersykkelen.

13. desember 2021 av Redaktionen Frederik Muff, cykelrytter og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Dekk

Dekkene er noe av det viktigste utstyret på sykkelen. I likhet med hjulene er de en roterende masse, så vekten betyr en del, og du kan fort spare 100 gram per dekk ved å skifte fra billigdekk til dyrere kvalitetsdekk. Enda viktigere er det at rullemotstanden er mye lavere på de dyre dekkene og kan spare deg opp til 10–15 watt. 


Rengjøringsprodukter

Det er morsommere å bruke penger på et nytt hjulsett enn på rengjøringsprodukter, men faktum er at en ren sykkel går mye fortere enn en utslitt og skitten. Derfor: Kjøp rengjøringsprodukter, og hold sykkelen ren. En undersøkelse fra 2012 viste at du taper cirka 10 watt på å ha et møkkete kjede.


Hjul

Hjulene som følger med når du kjøper sykkelen er som regel billige standardhjul. De er kjennetegnet ved høy vekt, dårlig aerodynamikk, myke felger og dårlig kulelager. Ved å oppgradere får du et stivere, lettere, mer aerodynamisk og bedre trillende hjulsett, som overfører mye mer energi til fremdrift. Du kan få hjul til 20 000–25 000 kr., men et godt aluminiumshjul til 4000–5000 kr. vil også utgjøre en stor forskjell sammenlignet med billighjul.

 

Smøremiddel

Det er faktisk stor forskjell på hvor stor friksjon i drivlinjen (kjede, kassett, trinsehjul og klinger) ulike typer smøremiddel skaper. De beste voksbaserte smøremidlene kan spare 5–10 watt sammenlignet med olje, og enda mer når oljen er blitt full av skitt. 

Vet du hva Ironman er? Vi gir deg alle svarene her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: